Maďarský premiér Viktor Orbán mal prejav v Európskom parlamente o šesťmesačnom predsedníctve svojej krajiny v Rade EÚ. FOTO: Reuters
StoryEditor

Orbán sa v europarlamente pohádal o migrácii a Ukrajine s von der Leyenovou. Tá argumentovala aj Slovákmi

09.10.2024, 10:15
09.10.2024, 12:51
Autor:
ČTKČTKlislis

Maďarsko podľa Viktora Orbána chce, aby sa pravidelne konal takzvaný schengenský samit, kde budú premiéri a prezidenti diskutovať o súčasných bezpečnostných výzvach v schengenskom priestore.

Maďarský premiér Viktor Orbán na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu predstavil priority už prebiehajúceho predsedníctva svojej krajiny v Rade EÚ. Európsky azylový systém nefunguje, nelegálna migrácia je na vzostupe a vedie k antisemitizmu a násiliu na ženách, vyhlásil pri prejave pred europoslancami. Riešila sa aj ruská agresia na Ukrajine.

"Migračný tlak trvá mnoho rokov, je to zásadná záťaž, najmä pre členské štáty s vonkajšími hranicami Európskej únie. Musíme vonkajšie hranice chrániť, ich ochrana slúži záujmom celej Európy, a mali by sme zmysluplne podporovať práve tieto krajiny," vyhlásil počas svojho prejavu maďarský premiér a vyslúžil si potlesk niektorých europoslancov v sále, ktorá bola zaplnená len čiastočne. Niektorí europoslanci sa rozhodli Orbánovo vystúpenie bojkotovať.

Orbán predstavil Európskemu parlamentu priority maďarského predsedníctva.

Maďarský premiér dodal, že on osobne o téme migrácie hovorí už od roku 2015. "Odvtedy sa objavili rôzne iniciatívy a balíčky, ale všetko to zlyhalo," uviedol Orbán. Dôvod je podľa neho jediný, Európsku úniu nie je možné dostatočne chrániť bez zriadenia kontaktných miest, takzvaných hotspotov, mimo územia EÚ.

Nezhody v otázkach migrácie

"Nelegálna migrácia a strach o bezpečnosť viedli k tomu, že sa znovu zavádzajú vnútorné kontroly hraníc, mali by sme organizovať pravidelne schengenský samit, kde by sa stretávali hlavy vlád a štátov," dodal šéf maďarskej vlády. Jeho krajina tiež navrhuje, aby do konca roka do schengenského priestoru v plnom rozsahu vstúpili Bulharsko a Rumunsko.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá vystúpila hneď po Orbánovi, sa s ním v otázkach migrácie nezhodla.

„Pán premiér, počula som slová, ktoré ste predniesli cez víkend. Povedali ste, že Maďarsko chráni svoje hranice a že v Maďarsku sú zatváraní zločinci. Len by ma zaujímalo, ako toto tvrdenie zodpovedá skutočnosti, keď vlani vaše úrady prepustili z väzenia odsúdených pašerákov a obchodníkov s ľuďmi skôr, ako si odpykali svoje tresty. Tak nevyzerá boj proti nelegálnej migrácii v Európe. To našu Úniu nechráni. Znamená to len, že hádžete problémy na druhých,“ dodala von der Leyenová.

image

Konkurencieschopnosť Európy neustále klesá, vyhlásil Orbán v Štrasburgu. Zdôraznil ochranu vonkajších hraníc

Maďarského premiéra slová šéfky Komisie evidentne pobúrili a jeho následná reakcia už nebola taká pokojná ako predchádzajúci prejav.

„Rád by som hovoril o programe predsedníctva, ale vidím, že vás to nezaujíma,“ povedal na úvod svojej reakcie.

„Ľavicové klamstvá o Maďarsku, to je čisto iba politická propaganda. Prekvapuje ma, čo povedala šéfka Komisie,“ dodal Orbán s tým, že v úniových zmluvách je Komisia strážkyňou zmlúv, má byť neutrálna, teraz je to však „politický orgán a politická zbraň, ktorá útočí proti ostatným a proti Patriotom pre Európu,“ dodal šéf maďarskej vlády s odkazom na frakciu v Európskom parlamente, do ktorej patrí jeho hnutie Fidesz.

Von der Leyenová a solidarita s Ukrajinou

Orbán počas svojho prejavu spomenul vojnu na Ukrajine iba raz, keď vymenoval výzvy, ktorým EÚ v súčasnosti čelí. Inak sa tejto téme vôbec nevenoval, riešil najmä posilňovanie konkurencieschopnosti EÚ a niekoľkokrát spomenul dôležitosť správy talianskeho expremiéra a bývalého šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, ktorá hovorí o posilnení európskeho hospodárstva.

"Podľa Draghiho čelí Európa pomalej agónii. Najdôležitejšia vec je, že naša Únia sa musí zmeniť a maďarské predsedníctvo chce byť katalyzátorom tejto zmeny," povedal Orbán.

Von der Leyenová naopak Ukrajinu spomenula hneď ako prvú tému. "Našich ukrajinských priateľov čaká už tretia vojnová zima a bude to najhoršia zima. Minulý mesiac Rusko vyslalo na ukrajinské mestá 1300 dronov, stovky striel zasiahli energetickú infraštruktúru Ukrajiny, mnoho Ukrajincov bolo zabitých či zranených, svet bol svedkom hrôz ruskej vojny, a napriek tomu sú tu naďalej takí, ktorí obviňujú nielen toho, kto inváziu zrealizoval, ale aj toho, na území ktorého invázia prebieha," vyhlásila predsedníčka EK a vyslúžila si potlesk prítomných.

image

Svet by sa mal snažiť donútiť Ukrajinu a Rusko k rokovaniam o prímerí, povedal Orbán

"Sú tu aj naďalej takí, ktorí neobviňujú (Vladimira) Putina a jeho túžbu po moci, ale skôr Ukrajincov za to, že si želajú slobodu. Tak by som im chcela položiť otázku: chceli by viniť Maďarov za sovietsku inváziu v roku 1956? Chceli by viniť Čechov a Slovákov za rok 1968 a vpád ruských vojsk?" pýtala sa von der Leyenová.

Európania podľa nej hovoria rôznymi jazykmi a majú rôznu históriu, ale neexistuje žiadny európsky jazyk, v ktorom by sa „mier rovnal kapitulácii a zvrchovanosť sa rovnala okupácii“. „Ukrajinský ľud bojuje za slobodu a je tu jediná cesta, musíme Ukrajinu aj naďalej podporovať,“ dodala.

„Odmietam porovnanie s rokom 1956, nemá to nič spoločné s Ukrajinou,“ reagoval Orbán. Európska únia podľa neho pochybila v prístupe k vojne na Ukrajine a musí teraz zmeniť stratégiu, inak to povedie k porážke.

„V každej vojne je potrebná diplomacia, komunikácia, treba priame a nepriame kontakty. Pokiaľ toto nebude, vojna bude ešte horšia, bude umierať viac a viac ľudí. Musíme sa postaviť za mier,“ dodal.

01 - Modified: 2024-10-08 08:43:35 - Feat.: 1 - Title: Orbán rozhodol, že transakčnú daň zaplatia aj turisti v zmenárňach. Slovensko je zatiaľ v prvej fáze 02 - Modified: 2024-10-07 11:03:25 - Feat.: 1 - Title: Fidesz ani Maďarsko nie sú v kríze, avšak svet má veľké problémy, tvrdí Kövér 03 - Modified: 2024-10-07 09:09:56 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: Ako dopadne spriahnutie sa s Viktorom Orbánom 04 - Modified: 2024-10-05 18:43:21 - Feat.: 1 - Title: V Budapešti protestovali za nezávislosť médií tisíce ľudí 05 - Modified: 2024-10-03 14:39:24 - Feat.: 1 - Title: Szijjártó si predvolal nemeckú veľvyslankyňu po jej kritike Maďarska 06 - Modified: 2024-10-03 10:59:28 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia žaluje Maďarsko. Zákon na ochranu suverenity porušuje právo Únie, tvrdí Brusel
01 - Modified: 2024-10-08 19:35:22 - Feat.: - Title: Vstup Ukrajiny do NATO by viedol k tretej svetovej vojne, vyhlásil Szijjártó 02 - Modified: 2024-10-08 16:15:58 - Feat.: - Title: Konkurencieschopnosť Európy neustále klesá, vyhlásil Orbán v Štrasburgu. Zdôraznil ochranu vonkajších hraníc 03 - Modified: 2024-10-08 14:33:11 - Feat.: - Title: Svet by sa mal snažiť donútiť Ukrajinu a Rusko k rokovaniam o prímerí, povedal Orbán 04 - Modified: 2024-10-08 13:52:01 - Feat.: - Title: Maďarsko pozdrží pôžičku skupiny G7 Ukrajine až do volieb v USA 05 - Modified: 2024-10-08 08:43:35 - Feat.: - Title: Orbán rozhodol, že transakčnú daň zaplatia aj turisti v zmenárňach. Slovensko je zatiaľ v prvej fáze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. október 2024 12:51