Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Chorvátsko podpísalo s Ukrajinou dohodu o spolupráci a podpore

09.10.2024, 16:54
Autor:
ČTKČTK

Andrej Plenković uviedol, že Chorvátsko odovzdáva Ukrajine skúsenosti v oblasti odmínovania, stíhania vojnových zločinov, starostlivosti o vojnových veteránov, ako aj procesu prístupu do Európskej únie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri dnešnej návšteve Chorvátska podpísal s premiérom krajiny Andrejom Plenkovičom dohodu o dlhodobej spolupráci a podpore. Obaja štátnici to uviedli na sociálnej sieti X. Zelenskyj sa v Dubrovníku zúčastní aj na stretnutí predstaviteľov Ukrajiny a štátov juhovýchodnej Európy.

"Podpísali sme dohodu o dlhodobej spolupráci a podpore medzi našimi krajinami. Spoločne budeme rozvíjať spoluprácu medzi podnikmi nášho vojenského priemyslu," napísal Zelenskyj.

image

Zelenskyj pricestoval do Chorvátska, stretne sa s lídrami juhovýchodnej Európy

Plenković uviedol, že Chorvátsko odovzdáva Ukrajine skúsenosti v oblasti odmínovania, stíhania vojnových zločinov, starostlivosti o vojnových veteránov, ako aj procesu prístupu do Európskej únie. Pripomenul, že Ukrajina bola začiatkom 90. rokov medzi prvými, kto uznal nezávislosť Chorvátska.

Po vojne v Chorvátku z rokov 1991 až 1995 zostala rozsiahla časť chorvátskeho územia zamínovaná, úrady chcú krajinu úplne vyčistiť od mín do roku 2026. Na Ukrajine sú skutočne či potenciálne zamínované desaťtisíce kilometrov štvorcových. Záhreb tiež ponúkol Kyjevu expertnú podporu so stíhaním vojnových zločinov.

Zelenskyj a Plenković sa v Dubrovníku zúčastnia na stretnutí Ukrajiny a krajín juhovýchodnej Európy. Pripojiť by sa k nim mali lídri 12 krajín regiónu, podľa chorvátskych médií medzi nimi bude aj srbský prezident Aleksandar Vučić.

image

Posledný článok do mlynčeka na mäso? Putin posiela na front námorníkov zo svojej jedinej lietadlovej lode

Chorvátsky minister zahraničia Gordan Grlić-Radman uviedol, že sa očakáva oznámenie novej vojenskej spolupráce a podpis deklarácie, ktorá odsúdi ruskú inváziu, podporí územnú celistvosť Ukrajiny a vstup Ukrajiny do EÚ a zaviaže sa k podpore obnovy krajiny po skončení vojny.

Pomoc Ukrajine je v Chorvátsku spornou otázkou, pripomenula agentúra AFP. Kým konzervatívny premiér Plenković z nej urobil kľúčový bod svojej zahraničnej politiky, ľavicovo populistický prezident Zoran Milanović odmieta, aby sa Záhreb akokoľvek podieľal na výcviku ukrajinských vojakov.

Tvrdí, že ako vrchný veliteľ ozbrojených síl nedopustí, aby sa chorvátski vojaci "zúčastnili na aktivitách, ktoré tlačia Chorvátsko k vojne".

01 - Modified: 2024-10-10 10:18:14 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Tvrdá rana Kyjevu s nedozernými dôsledkami. Čo by spôsobilo vyslanie Kimovej armády na Ukrajinu? 02 - Modified: 2024-10-10 08:23:51 - Feat.: - Title: Kremeľ posiela do Čierneho mora lode s raketami Kalibr. Mstí sa za úspechy Ukrajincov 03 - Modified: 2024-10-09 21:22:34 - Feat.: - Title: Zelenskyj očakáva, že nový harmonogram schôdzky na Ramsteine bude známy čoskoro 04 - Modified: 2024-10-09 16:43:56 - Feat.: - Title: Situácia na bojisku vytvára možnosť na ukončenie vojny v roku 2025, tvrdí Zelenskyj a vyzýva na zjednotenie 05 - Modified: 2024-10-09 14:51:30 - Feat.: - Title: Lopta je na strane Ukrajiny a Únie pokiaľ ide o tranzit plynu, vyhlásil Novak
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. október 2024 15:10