Izraelský protiraketový systém Iron Dome v Haife zachytáva odpaľované rakety z Libanonu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hizballáh tvrdí, že ostreľoval Haifu. Izrael zaznamenal útoky dronov

12.10.2024, 10:20
12.10.2024, 10:25
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
  • Izrael v noci zaznamenal dronové útoky na strednú časť svojho územia.
  • Jeden dron zlikvidovala protivzdušná obrana, ďalší zasiahol budovu na predmestí Tel Avivu.

Libanonské hnutie Hizballáh v sobotu ráno uviedlo, že vypálilo rakety na vojenské zariadenie pri izraelskom meste Haifa. Informuje o tom agentúra AFP. Hizballáh na túto oblasť útočí sústavne.

Izrael v noci zaznamenal niekoľko útokov za použitia bezpilotných prostriedkov z Libanonu a Sýrie. Sirény leteckého poplachu zneli v sobotu v celom severnom Izraeli. Tamojšia armáda uviedla, že zachytila strelu vypálenú z Libanonu.

K sérii libanonských raketových útokov došlo v čase, keď Izraelčania oslavovali sviatok Jom kipur. Podľa Hizballáhu bola terčom útoku na základni blízko Haify továreň na výbušniny.

image

V obytných oblastiach sa držte ďalej od armády, varuje Hizballáh Izraelčanov

Izrael modlitbami a pôstom oslavuje Jom kipur, Deň zmierenia, ktorý je najposvätnejším dňom v židovskom kalendári, v čase intenzívnej medzinárodnej kritiky v súvislosti s jeho ofenzívou v Libanone a s prípadmi paľby na príslušníkov mierových síl OSN (UNIFIL) zo strany izraelských vojakov, píše AFP.

Od piatkového západu slnka až do sobotnej noci budú zatvorené izraelské obchody a pozastavené sú aj lety či verejná doprava.

Diplomatické riešenie na vyjednanie konca bojov v Libanone i Pásme Gazy medzitým doposiaľ zlyháva, pripomína AFP. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí však uviedol, že vláda jeho krajiny požiada Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) o vydanie novej rezolúcie vyzývajúcej "úplné a okamžité prímerie".

image

Izraelské útoky v Gaze zabili dnes vyše 61 Palestínčanov, uviedli miestni zdravotníci

Hizballáh už vyše roka ostreľuje sever Izraela a častým cieľom útokov je aj pobrežné mesto Haifa. Útokmi zo vzduchu chce Hizballáh podporiť svojho spojenca, palestínske teroristické hnutie Hamas, ktoré bojuje s Izraelom v Pásme Gazy.

Kvôli útokom izraelské úrady nechali z pohraničnej oblasti evakuovať niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Izrael v noci zaznamenal dronové útoky na strednú časť svojho územia. Jeden dron zlikvidovala protivzdušná obrana, ďalší zasiahol budovu na predmestí Tel Avivu. Obete na životoch nie sú hlásené.

Ďalší dron vypustený zo Sýrie spadol do neobývanej oblasti na okupovaných Golanských výšinách, informuje server denníka Haarec.

01 - Modified: 2024-10-12 05:19:56 - Feat.: - Title: V obytných oblastiach sa držte ďalej od armády, varuje Hizballáh Izraelčanov 02 - Modified: 2024-10-12 05:13:57 - Feat.: - Title: Európska aliancia tlačových agentúr vyzvala na podporu novinárov pracujúcich vo vojnových zónach 03 - Modified: 2024-10-11 20:37:02 - Feat.: - Title: Za posledných 24 hodín prišlo pri izraelských útokoch v Libanone o život 60 ľudí 04 - Modified: 2024-10-11 18:01:38 - Feat.: - Title: Izraelský úder zabil dvoch libanonských vojakov, oznámila armáda. Tí sa do bojov nezapájajú 05 - Modified: 2024-10-11 17:48:13 - Feat.: - Title: Hizballáh chce poraziť Izrael, no je otvorený aj mierovému úsiliu. Videli toho ešte len veľmi málo, tvrdí
Rozhovor týždňa: Analytik Martin Slosiarik
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. október 2024 10:25