Demokratická prezidentská nominantka a viceprezidentka USA Kamala Harrisová hovorí počas kampane v Rawhide Event Space v Chandleri v štáte Arizona. FOTO: Reuters
StoryEditor

Harrisová pred voľbami zverejní správu o svojom zdravotnom stave

12.10.2024, 13:04
Autor:
TASRTASR
  • Pokiaľ Trumpa zvolia za prezidenta na konci svojho mandátu bude mať 82 rokov, čím by prekonal Bidena, ktorý bude mať pri odovzdávaní funkcie v januári o rok menej.
  • Trump by sa tým stal najstarším prezidentom v dejinách USA.

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová, ktorá je kandidátkou Demokratickej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb zverejní informácie o svojom zdravotnom stave.

V sobotu o tom informoval jeden z jej poradcov, podľa ktorého sa Harrisová týmto krokom snaží upriamiť pozornosť na jej protikandidáta Donalda Trumpa. Ten zverejnenie detailnejších informácií o svojom zdraví odmieta. Informujú agentúry Reuters, AFP a spravodajský portál Axios.

Podľa poradcu sa v správe uvádza, že Harrisová "je fyzicky a psychicky spôsobilá na úspešné vykonávanie prezidentských povinností vrátane povinností vyplývajúcich z funkcie šéfky exekutívy, hlavy štátu a vrchnej veliteľky ozbrojených síl."

image

Harrisová opäť potvrdila, že má zbraň a chodí z nej strieľať na strelnicu

Reuters pripomína, že Harrisová, ktorá má 59 rokov sa v súboji o Biely dom postaví 78-ročnému Trumpovi. Harrisovej volebný štáb sa zverejnením správy o zdravotnom stave snaží poukázať na Trumpov vek, keďže po odstúpení prezidenta Joea Bidena (81) z volieb sa Trump stal najstarším prezidentským kandidátom v histórii USA.

Harrisovej volebný tím taktiež upozorňuje na články denníka New York Times, ktorý zverejnil analýzu Trumpových prejavov. Z analýzy vyplýva, že jeho prejavy sú čoraz dlhšie, mätúce a vulgárne. Americký denník upozornil, že podľa odborníkov môže ísť o príznak kognitívnych zmien.

Trump však trvá na tom, že je úplne zdravotne spôsobilý. Koncom roka 2023 zverejnil správu od svojho bývalého lekára z Bieleho domu, v ktorej sa uvádza, že jeho zdravotný stav je "vynikajúci". V správe však chýbajú podrobnosti a neuvádza sa v nej aké testy Trump podstúpil pri lekárskej prehliadke v septembri minulého roka.

image

Trump vylúčil druhú prezidentskú debatu s Harrisovou, podľa neho je na ňu neskoro

Pokiaľ Trumpa zvolia za prezidenta na konci svojho mandátu bude mať 82 rokov, čím by prekonal Joea Bidena, ktorý bude mať pri odovzdávaní funkcie v januári o rok menej. Trump by sa tým stal najstarším prezidentom v dejinách USA.

Portál Axios pripomína, že vek politikov je v uplynulom období čoraz viac diskutovanou témou, keďže vek najvyšších politických predstaviteľov v USA bol v uplynulých rokoch pomerne vysoký a viaceré americké orgány upozorňujú na istú formu gerontokracie v americkej politike.

K najstarším v histórii USA patrí aj súčasné zloženie Kongresu. Po legislatívnych voľbách v roku 2022 odstúpila viacnásobná predsedníčka Snemovne reprezentantov z Demokratickej strany Nancy Pelosiová (84). Odchod do dôchodku nedávno oznámil aj líder republikánov v senáte Mitch McConnell (82).

01 - Modified: 2024-10-12 06:20:09 - Feat.: - Title: Trump by mal mať ochranu ako úradujúci prezident, povedal Biden 02 - Modified: 2024-10-11 20:31:37 - Feat.: - Title: Biden žiada Izrael, aby sa vyhol útokom na mierových pracovníkov OSN v Libanone 03 - Modified: 2024-10-11 19:32:37 - Feat.: - Title: Hurikán Milton spôsobil podľa Bidena škody za 50 miliárd dolárov, bez elektriny sú milióny ľudí 04 - Modified: 2024-10-11 19:25:08 - Feat.: - Title: Trump v závere kampane žiada o vojenskú ochranu, Biden súhlasí 05 - Modified: 2024-10-10 05:10:02 - Feat.: - Title: Trump vylúčil druhú prezidentskú debatu s Harrisovou, podľa neho je na ňu neskoro
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. október 2024 13:05