Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump na predvolebnom zhromaždení v Rene v Nevade. FOTO: Reuters
StoryEditor

Voliči v nerozhodnutých štátoch dôverujú viac Trumpovi ohľadom vojen, píše americký denník

12.10.2024, 14:16
Autor:
ČTKČTK

Donald Trump tvrdí, že by sa teroristický útok Hamasu z minulého 7. októbra nikdy nestal, keby bol v Bielom dome on. Nepovedal však, ako by útoku predišiel.

Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump by sa lepšie než jeho súperka z Demokratickej strany Kamala Harrisová vysporiadal s vojnou na Ukrajine aj s konfliktom medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Myslia si to ľudia v tých amerických štátoch, kde často bývajú tesné volebné výsledky. Napísal to dnes denník The Wall Street Journal (WSJ), a to na základe prieskumu, ktorý si nechal urobiť. Harrisová však vedie vo viacerých týchto nerozhodnutých štátoch.

Trump by to asi zvládol lepšie

V siedmich štátoch, kde bývajú volebné výsledky tesné, sa 50 percent voličov domnieva, že Trump by sa lepšie než Harrisová vysporiadal s vojnou na Ukrajine. Opačného názoru je 39 percent opýtaných.

Trump tvrdí, že ak bude zvolený, konflikt na Ukrajine dokáže rýchlo ukončiť. Hovorí, že chce o tom rokovať aj s Ruskom, ale ako by to konkrétne dosiahol, doteraz nepovedal. V minulosti však kritizoval rozsah podpory, ktorú Spojené štáty dodávajú Ukrajine.

image

Trump sa stretol so Zelenským. Ak budem prezidentom, vojnu rýchlo ukončím, vyhlásil

Voliči v nerozhodnutých štátoch Trumpovi tiež viac dôverujú ohľadom konfliktu na Blízkom východe. Ohľadom vojny medzi Izraelom a Hamasom by si podľa 48 percent opýtaných počínal Trump lepšie ako Harrisová, opačného názoru je 33 percent respondentov.

Trump tvrdí, že by sa teroristický útok Hamasu z minulého 7. októbra nikdy nestal, keby bol v Bielom dome on. Nepovedal však, ako by útoku predišiel.

Medzinárodná kríza dostávajú rozsiahly priestor v tlači, ich dopad na voličské správanie je však neistý. "Tieto voľby sa nerozhodnú podľa medzinárodných otázok," uviedol jeden z autorov prieskumu Michael Bocian, ktorý sa hlási k demokratom.

Nerozhoduje iba počet voličov

Podľa prieskumu WSJ má Harrisová mierny náskok v Arizone, Georgii, Michigane a Wisconsine, Trump v Severnej Karolíne, Nevade a Pensylvánii. Keby výsledky volieb potvrdili údaje prieskumu, tak by Harrisová v týchto siedmich štátoch získala 52 voliteľov a Trump 41.

V celoštátnych prieskumoch si Harrisová drží náskok niekoľko percentuálnych bodov. Vo voľbe amerického prezidenta však nie je rozhodujúci počet získaných hlasov, ale počet udelených voliteľov v zbore, ktorý potom oficiálne zvolí hlavu štátu.

image

Čaká ich tesný súboj. Harrisová má podľa najnovších prieskumov náskok pred Trumpom

O jeho zložení ľudia rozhodujú v priamom hlasovaní. Drvivá väčšina amerických štátov udeľuje všetkých svojich voliteľov víťazovi hlasovania o prezidentských kandidátoch v danom štáte.

Môže teda nastať situácia, že kandidát s najväčším počtom voliteľov nemá celkom aj najviac voličských hlasov. To bol prípad volieb v roku 2016, keď Trump získal celkom o tri milióny hlasov menej ako jeho vtedajšia súperka Hillary Clintonová, ale mal o 77 voliteľov viac.

image

Harrisová tesne vedie pred Trumpom v predvolebnom prieskume v siedmich kľúčových štátoch

Kampane kandidátov sa preto vo väčšej miere zameriavajú na štáty, kde v minulosti boli rozdiely medzi demokratmi a republikánmi malé a kde jedna strana nemá historickú prevahu.

01 - Modified: 2024-10-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako dlho bude trvať vojna na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-10-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Vedie Harrisová. Nie, Trump. Návod pre čitateľov volebných prieskumov a stávkarov 03 - Modified: 2024-10-16 20:40:45 - Feat.: - Title: Ruského dôstojníka po návrate z vojny zabili pri Moskve. Vražda mala byť objednaná 04 - Modified: 2024-10-16 18:50:26 - Feat.: - Title: Biely dom potvrdil, že Biden vo štvrtok odcestuje do Nemecka, bude rokovať so Scholzom aj o pomoci Ukrajine 05 - Modified: 2024-10-16 18:39:48 - Feat.: - Title: Prokurátori sa snažia vyhnúť narukovaniu do armády: V ukrajinskom regióne si vybavili falošnú invaliditu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. október 2024 00:03