Viceprezident Európskej komisie Josep Borrell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Borell nalieha na Izrael, aby dovolil ďalšie fungovanie Úradu pre utečencov

12.10.2024, 18:08
Autor:
TASRTASR

Minulý mesiac vyšlo najavo, že bývalý zamestnanec UNRWA (Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe) bol veliteľom Hamasu v Libanone. Predstavitelia úradu v reakcii uviedli, že o tom nevedeli.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v sobotu vyzval Izrael, aby zabezpečil ďalšie fungovanie Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

Varoval pred prijatím zákona, ktorý by obmedzil jeho činnosť. Izrael UNRWA obviňuje so spolupráce s islamistickým hnutím Hamas. Infomuje agentúra DPA.

"EÚ vyjadruje vážne znepokojenie nad návrhom zákona o UNRWA, o ktorom v súčasnosti rokuje izraelský parlament," uviedol Borrell vo vyhlásení. V utorok pred prijatím zákona varoval aj generálny tajomník OSN António Guterres.

image

Guterres varuje Netanjahua pred zákonom, ktorý je namierený proti UNRWA. Môže spôsobiť "katastrofu", tvrdí

"EÚ podporuje výzvu generálneho tajomníka OSN v tejto veci a zdieľa obavy, že tento návrh zákona by mal katastrofálne dôsledky a zabránil by agentúre OSN pokračovať v poskytovaní služieb a ochrany palestínskym utečencom," uviedol šéf európskej diplomacie.

"EÚ vyzýva izraelské orgány, aby zabezpečili, že UNRWA bude môcť pokračovať vo vykonávaní svojej práce v súlade s jej mandátom, ktorý prijalo Valné zhromaždenie OSN," uvádza Borrell.

Izraelský parlament už v júli predbežne schválil návrh zákona, podľa ktorého je UNRWA teroristickou organizáciou a ktorý navrhuje prerušenie vzťahov s týmto úradom.

Izraelskí predstavitelia zároveň obvinili UNRWA zo spolupráce s Hamasom, s ktorým izraelské sily vedú vojnu v Pásme Gazy.

image

V utečeneckom tábore Džabalíja v Pásme Gazy uviazli tisíce ľudí, najmenej 15 ich zomrelo pri izraelskom útoku

Izrael taktiež tvrdí, že niekoľko pracovníkov UNRWA sa podieľalo na útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra minulého roka, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí.

Minulý mesiac zároveň vyšlo najavo, že bývalý zamestnanec UNRWA bol veliteľom Hamasu v Libanone. Predstavitelia úradu v reakcii uviedli, že o tom nevedeli.

"UNRWA poskytuje základné služby miliónom ľudí v Gaze, na Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, ako aj celom regióne vrátane Libanonu, Sýrie a Jordánska a je pilierom regionálnej stability," upozorňuje Borrell.

01 - Modified: 2024-10-12 10:46:48 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze si od začiatku vojny vyžiadala vyše 42-tisíc životov, tvrdia úrady 02 - Modified: 2024-10-11 20:31:37 - Feat.: - Title: Biden žiada Izrael, aby sa vyhol útokom na mierových pracovníkov OSN v Libanone 03 - Modified: 2024-10-11 19:09:19 - Feat.: - Title: Prímerie na Blízkom východe je potrebné okamžite, tvrdia lídri deviatich južných štátov Únie 04 - Modified: 2024-10-11 16:58:52 - Feat.: - Title: Izraelská armáda preveruje incidenty, pri ktorých utrpeli zranenia osoby z Dočasných síl OSN v Libanone 05 - Modified: 2024-10-11 14:53:12 - Feat.: - Title: Paríž si predvolal izraelského veľvyslanca pre útoky na sily OSN v Libanone, hovoria o porušovaní práva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. október 2024 18:08