Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael počúva USA, ale rozhodne sa podľa vlastných záujmov, uviedol Netanjahuov úrad

15.10.2024, 08:52
Autor:
ČTKČTK

V posledných dvoch týždňoch sa na Blízkom východe s napätím očakáva odvetný úder Izraela za salvu najmenej 180 rakiet, ktoré Irán vyslal na Izrael, a špekuluje sa o podobe izraelskej reakcie.

Izrael bude počúvať názory Spojených štátov, ale o svojom postupe bude rozhodovať na základe vlastných národných záujmov, uviedla dnes ráno kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Reagovala tak na článok amerického denníka The Washington Post, podľa ktorého Netanjahu minulý týždeň administratíve amerického prezidenta Joea Bidena oznámil, že je ochotný zaútočiť len na vojenské ciele v Iráne a ušetriť jeho ropné a jadrové prevádzky. Informovala o tom agentúra Reuters.

V posledných dvoch týždňoch sa na Blízkom východe s napätím očakáva odvetný úder Izraela za salvu najmenej 180 rakiet, ktoré Irán vyslal na Izrael 1. októbra, a špekuluje sa o podobe izraelskej reakcie.

image

Večný konflikt globálneho Západu s Východom? Zabudnite, nová deliaca hranica sa formuje medzi Severom a Juhom

Napätie medzi oboma krajinami na konci septembra prudko vzrástlo po zabití Hasana Nasralláha, dlhoročného vodcu libanonského šiitského hnutia Hizballáh, ktoré je iránskym spojencom v jeho dlhodobom konflikte s Izraelom. V súvislosti so vzájomnými odvetnými útokmi panujú aj obavy, že by táto eskalácia mohla prerásť v otvorený vojenský stret medzi Izraelom a Iránom.

Netanjahu Bidenovi podľa dvoch informovaných zdrojov WP povedal, že chce vykonať úder na vojenskú infraštruktúru v Iráne a že odvetný manéver by bol vykonaný tak, aby to nepôsobilo ako zasahovanie do amerických prezidentských volieb, ktoré sa budú konať na začiatku novembra.

"Počúvame názory Spojených štátov, ale konečné rozhodnutia prijmeme na základe našich národných záujmov," uviedol dnes skoro ráno úrad izraelského predsedu vlády vo vyhlásení, ktoré k svojmu textu pripojil tiež denník Washington Post.

image

Padajúce mrakodrapy, vybuchujúce vlaky. Minuloročný útok Hamasu mal byť ničivejší, podobný pádu dvojičiek

Biden hovorí, že by izraelský útok na iránske jadrové zariadenia nepodporil. Trh s ropou zase sužujú vyhliadky na možný úder proti iránskym ropným poliam.

Proti izraelskému úderu na iránske ropné náleziská tiež vo Washingtone lobujú štáty Perzského zálivu v obavách, že v prípade eskalácie by sa mohla stať terčom odvetných útokov iránskych spojencov v regióne ich vlastné ropné zariadenia, píše Reuters.

01 - Modified: 2024-10-16 07:46:33 - Feat.: - Title: Teherán je v prípade izraelského útoku pripravený na rozhodnú odpoveď, tvrdí iránsky minister 02 - Modified: 2024-10-16 05:49:00 - Feat.: - Title: Izraelská armáda útočila na juh Bejrútu, obyvateľov vopred vyzvala na evakuáciu 03 - Modified: 2024-10-15 22:00:00 - Feat.: - Title: V Iráne silnie volanie po jadrovej zbrani. Názor menia aj ľudia, ktorí režim „nemusia“ 04 - Modified: 2024-10-15 20:18:03 - Feat.: - Title: Libanonská strana blízka maronitským kresťanom vyzýva Hizballáh na prímerie 05 - Modified: 2024-10-15 20:02:43 - Feat.: - Title: Izrael nesmie zabúdať, že vznikol rozhodnutím OSN, vyhlásil Macron. Napätie medzi ním a Netanjahuom rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. október 2024 09:46