Iránsky brigádny generál Kuds Ismáíl Ghaní veliteľ jednotiek Revolučných gárd (v strede). FOTO: Reuters/WANA
StoryEditor

Veliteľ iránskych jednotiek sa objavil na verejnosti, špekulovalo sa o jeho zmiznutí

15.10.2024, 12:17
Autor:
TASRTASR

Kuds Ismáíl Ghaní​ sa zúčastnil na pohrebe zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd. Ten prišiel o život pri izraelskom útoku v Bejrúte spolu s vodcom šiitskeho hnutia Hizballáh.

Veliteľ iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Ismáíl Ghaní sa v utorok objavil na verejnosti. Niektoré médiá špekulovali, že sa mohol stať obeťou nedávneho izraelského útoku na Libanon. Informuje p tom agentúra AFP.

Ghaní sa zúčastnil na pohrebe zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána. Ten prišiel o život pri izraelskom septembrovom útoku v Bejrúte spolu s vodcom šiitskeho hnutia Hizballáh Hasanom Nasralláhom.

image

Irán je pripravený odpovedať na akékoľvek kroky Izraela, tvrdia Revolučné gardy a čakajú na reakciu Jeruzalemu

Pohrebný sprievod sa začal v utorok ráno v centre Teheránu. Ghaní bol oblečený v zelenej vojenskej uniforme Revolučných gárd. Na obrade sa podľa AFP zúčastnili tisícky ľudí, pričom mnohí z nich niesli zástavy Hizballáhu a iránske a palestínske vlajky a skandovali "Smrť Izraelu".

Informácie o zmiznutí Ghaního sa objavili po izraelskom útoku v Bejrúte zo začiatku októbra. Iránske zdroje pre agentúru Reuters uviedli, že sa nachádzal na južnom predmetí libanonskej metropoly počas útoku, ktorého cieľom bol vysokopostavený predstaviteľ Hizballáhu Hášim Safí ad-Dín. S Ghaním vraj potom nevedeli nadviazať kontakt.

Jednotky Kuds sú zodpovedné za zahraničné operácie iránskych Revolučných gárd a dohliadajú na väzby s militantnými hnutiami na Blízkom východe, ktoré financuje Teherán.

01 - Modified: 2024-10-16 12:32:47 - Feat.: - Title: Podpora Ukrajiny a solidarita s Izraelom sú naďalej prioritou, vyhlásil nemecký kancelár 02 - Modified: 2024-10-16 07:46:33 - Feat.: - Title: Teherán je v prípade izraelského útoku pripravený na rozhodnú odpoveď, tvrdí iránsky minister 03 - Modified: 2024-10-16 05:49:00 - Feat.: - Title: Izraelská armáda útočila na juh Bejrútu, obyvateľov vopred vyzvala na evakuáciu 04 - Modified: 2024-10-15 22:00:00 - Feat.: - Title: V Iráne silnie volanie po jadrovej zbrani. Názor menia aj ľudia, ktorí režim „nemusia“ 05 - Modified: 2024-10-15 20:02:43 - Feat.: - Title: Izrael nesmie zabúdať, že vznikol rozhodnutím OSN, vyhlásil Macron. Napätie medzi ním a Netanjahuom rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. október 2024 15:24