Loď talianskeho námorníctva s migrantmi prichádza do Albánska. FOTO: Reuters
StoryEditor

Do Albánska priplávala talianska loď s prvou skupinou migrantov

16.10.2024, 09:17
Autor:
ČTKČTK

Taliansko minulý týždeň oficiálne otvorilo dve utečenecké strediská v Albánsku, kde plánuje mesačne umiestniť až 3000 žiadateľov o azyl, ktoré zachytí v medzinárodných vodách talianska pobrežná stráž.

Do Albánska priplávala talianska vojenská loď s prvou skupinou migrantov, ktorí budú umiestnení v utečeneckých zariadeniach, ktoré v tejto balkánskej krajine nechali zriadiť Taliansko.

Plavidlo so skupinou 16 mužov z Egypta a Bangladéša dorazilo po 36 hodinách plavby do prístavu Shëngjin, napísala dnes ráno agentúra AFP. Ľudia po registrácii podľa nej zamieria do asi 20 kilometrov vzdialeného tábora na bývalej vojenskej základni Gjadër, kde budú môcť požiadať o azyl a počkať tam na odpoveď talianskych úradov.

Loď talianskeho námorníctva Libra vyplávala z prístavu Lampedusa s desiatimi Bangladéšanmi a šiestimi Egypťanmi na palube v pondelok, podotkla agentúra AP. Všetci títo muži boli zachránení v Stredozemnom mori počas cesty na malých a chatrných člnoch z Líbye.

image

Meloniová označila dohodu s Albánskom o migrantoch za dobrý príklad

Úradníci už skôr overili, že pochádzajú z bezpečných krajín a nie sú zraniteľní. Ženy, deti či mužov, ktorí boli v zlom zdravotnom stave alebo vykazovali známky mučenia, talianske námorníctvo vylodilo na Lampeduse.

Taliansko minulý týždeň oficiálne otvorilo dve utečenecké strediská v Albánsku, kde plánuje mesačne umiestniť až 3000 žiadateľov o azyl, ktoré zachytí v medzinárodných vodách talianska pobrežná stráž. Potom bude Taliansko spracovávať ich žiadosti.

Dohodu, ktorá to umožňuje, podpísala vlani v novembri talianska premiérka Giorgia Meloniová so svojím albánskym náprotivkom Edim Ramou.

Taliansko následne na svojom území prijme tých migrantov, ktorým udelí azyl. Tí, ktorých žiadosti budú zamietnuté, majú byť priamo z Albánska deportovaní do krajín pôvodu. Konanie má podľa talianskej vlády trvať maximálne štyri týždne. Operáciu riadi talianske ministerstvo vnútra.

image

Taliansko vezie do Albánska prvých migrantov zachytených v Stredozemnom mori

Kontroverznú dohodu o ubytovaní žiadateľov o azyl v inej krajine privítali niektoré štáty, ktoré sa podobne ako Taliansko stretávajú s náporom utečencov, ale obhajcovia ľudských práv ju odsudzujú ako nebezpečný precedens, podotkla AP.

Dohoda je hlavným prvkom politiky talianskej vlády, kde prevažujú protiimigračné strany. Meloniová v utorok uviedla, že Taliansko ide v tomto príklade zvyšku Európy, a odmietla obavy z porušovania ľudských práv utečencov.

Za posledných 12 rokov sa do Talianska po mori dostalo viac ako milión migrantov. Drvivá väčšina z nich rýchlo opúšťa prijímacie strediská rozmiestnené po celej krajine a buď hľadá prácu priamo v Taliansku, alebo - čo je bežnejšie - smeruje do bohatších častí Európy. Počet migrantov priplávajúcich cez Stredozemné more zo severnej Afriky sa tento rok znížil o 61 percent oproti roku 2023, podľa talianskeho ministerstva vnútra do Talianska k 15. októbru priplávalo 54.129 migrantov.

01 - Modified: 2024-10-17 10:22:21 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Všetko je inak. Von der Leyenová mení názor, azylové centrá mimo Únie sa jej už páčia 02 - Modified: 2024-10-16 21:10:09 - Feat.: - Title: Taliani budú mať zakázané náhradné materstvo aj mimo krajiny. Zatknutie hrozí aj Muskovi 03 - Modified: 2024-10-16 15:44:31 - Feat.: - Title: Migranti idúci cez Bielorusko majú výcvik zo Sýrie a Iránu, tvrdí Tusk a hovorí o organizovaných skupinách 04 - Modified: 2024-10-15 14:24:18 - Feat.: - Title: Počet migrantov v Poľsku sa blíži k bodu zlomu, tvrdí námestník ministra vnútra 05 - Modified: 2024-10-15 10:44:06 - Feat.: - Title: Meloniová označila dohodu s Albánskom o migrantoch za dobrý príklad
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. október 2024 12:22