Český premiér Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Českým politikom či sudcom sa zvýšia platy. Hnutie ANO chce mimoriadnu schôdzu

16.10.2024, 16:10
Autor:
TASRTASR

Po kritike verejnosti, opozície či odborov český minister práce upravil návrh. Ministri sa zhodujú, že si platy určovať nechcú a mal by opäť platiť automatický systém ako v minulosti.

Českým vrcholovým politikom či sudcom by od budúceho roka mali narásť platy o 6,9 percenta. Návrh ministra práce a sociálnych vecí Mariana Jurečku v stredu schválila vláda. Ten na základe rozhodnutia Ústavného súdu pôvodne navrhoval, aby platy stúpli o takmer 14 percent.

Po kritike verejnosti, opozície či odborov však návrh upravil. Ministri sa zhodujú, že si platy určovať nechcú a mal by opäť platiť automatický systém ako v minulosti.

Zvyšok prostriedkov, ktoré sú podľa ministra dopravy Martina Kupku na zvýšenie platov v rozpočte vyčlenené, pôjde administratívnym pracovníkom v justícii. Tí nedávno pre nízke platy protestovali. "Pokladám túto cestu v smere pomoci tým, ktorí dlhodobo nemajú dostatočne vysoké platy, za veľmi rozumný krok," dodal.

image

Sme urazení a nespokojní, vravia zdravotnícki odborári v Česku. Protesty plánujú na budúci rok

Premiér Petr Fiala považuje za nesprávne, aby si politici určovali svoj plat. "Ja nechcem riešiť svoj plat. Je to chyba, že sme sa v ČR dostali do tejto situácie, a všetci, ktorí to spôsobili, si majú sypať popol na hlavu. Ja to nie som. Došlo k tomu tak, že sa zasahovalo do automatického mechanizmu, podľa ktorého boli nastavené platy sudcov, štátnych zástupcov aj ústavných činiteľov v súlade s rastom alebo poklesom priemernej mzdy," povedal Fiala.

Podľa neho išlo o dobrý mechanizmus, ktorý sa však v minulosti narušil opakovaným zmrazovaním platov. "Ak si niekto myslí, že nám to robí radosť, tak nám to radosť rozhodne nerobí," zdôraznil.

Opozičné hnutie ANO už požiadalo o zvolanie mimoriadnej schôdze Poslaneckej snemovne, na ktorej sa chce zvyšovaním platov zaoberať. Šéf hnutia Andrej Babiš v pondelok avizoval, že predložil návrh na zmrazenie platov politikov na ďalších päť rokov.

Nastavením platov prezidenta, členov vlády, poslancov, senátorov, sudcov a ďalších funkcionárov sa politici museli znovu zaoberať po tom, ako Ústavný súd v máji zrušil zmenený koeficient na výpočet platov týchto činiteľov. Uviedol, že tohtoročné zníženie platov, ktoré spočívalo v trvalej zmene koeficientu, odporuje ústavnému poriadku.

01 - Modified: 2024-10-22 16:00:00 - Feat.: - Title: Prezident, vláda a hybridné hrozby 02 - Modified: 2024-10-18 08:05:50 - Feat.: - Title: Myslíte si, že poznáte dobre Česko? Skúste na slepej mape určiť, kde sa nachádzajú Praha, Brno či Opava. Je to ťažšie, ako si myslíte 03 - Modified: 2024-10-17 08:47:53 - Feat.: - Title: Najväčšie platové rozdiely sú na východe Slovenska u procesných inžinierov, ukázala analýza 04 - Modified: 2024-10-16 11:59:53 - Feat.: - Title: Sme urazení a nespokojní, vravia zdravotnícki odborári v Česku. Protesty plánujú na budúci rok 05 - Modified: 2024-10-15 13:20:22 - Feat.: - Title: V Česku vzniknú všeobecné lýceá, podľa Fialu potrebný krok k modernému školstvu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. október 2024 19:52