Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf OSN pre ľudské práva varoval Izrael pred násilným presunom civilistov v Gaze

18.10.2024, 07:02
Autor:
TASRTASR

Izraelská armáda v ostatných zhruba desiatich dňoch zintenzívnila svoje operácie na severe Gazy, kde v dôsledku bojov uviazli státisíce ľudí a kam je čoraz ťažšie doručiť humanitárnu pomoc.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval vo štvrtok Izrael pred akýkoľvek "rozsiahlym násilným presunom" civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z "nevyhnutných vojenských dôvodov". Informuje agentúra AFP.

"Zdá sa, že cieľom izraelských príkazov na evakuáciu je úplne odrezať sever Gazy od zvyšku územia," povedal Türk na tlačovej konferencii v sídle OSN v New Yorku. "Ako pokračuje bombardovanie a ďalšie útoky, existujú vážne obavy z rozsiahleho násilného presunu civilistov, ktorý nespĺňa požiadavky medzinárodného práva na evakuáciu z naliehavých vojenských dôvodov," povedal Türk.

image

"Politické urovnanie". Západní lídri vnímajú Sinwárovu smrť ako príležitosť pre Palestínčanov i Izrael

Dodal, že "násilný presun" veľkej časti obyvateľstva severnej časti Gazy by sa rovnal vojnovému zločinu. Izrael zároveň vyzval, aby okamžite umožnil "masívny prílev humanitárnej pomoci". ktorá je naliehavo potrebná vo všetkých častiach Pásma Gazy.

Bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na južnú časť Izraela si 7. októbra 2023 si vyžiadal približne 1160 obetí na životoch, a to väčšinou civilistov. Izrael zareagoval masívnou vojenskou ofenzívou v Pásme Gazy, ktorá si tam už podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom vyžiadala vyše 42-tisíc prevažne civilných obetí na životoch.

image

Vojna v Pásme Gazy nekončí, povedal Netanjahu po potvrdení smrti šéfa Hamasu

K vysokému počtu jej obetí na palestínskej strane podľa Izraela výrazne prispieva skutočnosť, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov, ako sú školy a nemocnice alebo do ich blízkosti, čím palestínskych civilistov zneužíva ako ľudské štíty.

Hamas, ktorý je mnohými krajinami sveta považovaný za teroristickú organizáciu, to popiera.

Izraelská armáda v ostatných zhruba desiatich dňoch zintenzívnila svoje operácie na severe Gazy, kde v dôsledku bojov uviazli státisíce ľudí a kam je čoraz ťažšie doručiť humanitárnu pomoc.

01 - Modified: 2024-10-18 04:52:38 - Feat.: - Title: Zabitie Sinwára znamená začiatok konca vojny v Gaze, tvrdí Netanjahu 02 - Modified: 2024-10-18 04:36:49 - Feat.: - Title: Meloniová: Smrť Sinwára otvára novú fázu konfliktu v Gaze 03 - Modified: 2024-10-17 22:19:20 - Feat.: - Title: Reakcie: Sinwár bol prekážkou v dosiahnutí prímeria, tvrdí Borrell. Oplakávať ho nebudeme, povedal Starmer 04 - Modified: 2024-10-17 21:56:59 - Feat.: - Title: Izrael zabil Sinwára v Rafáhu, narazil na neho náhodou, povedal hovorca armády 05 - Modified: 2024-10-17 20:09:15 - Feat.: - Title: "Politické urovnanie". Západní lídri vnímajú Sinwárovu smrť ako príležitosť pre Palestínčanov i Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. október 2024 07:06