Ľudia držia cedule ukazujúce zosnulého vodcu Hamasu Jahja Sinwára. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojenci Hamasu smútia nad úmrtím Sinwára, boj tým podľa nich nekončí

18.10.2024, 16:21
Autor:
ČTKČTK

Svoj hold Sinwárovi a jeho boju proti Izraelu vzdali podľa libanonského denníka L‘Oriet Le Jour aj predstavitelia mnohých palestínskych frakcií mimo Hamas.

Spojenci teroristického hnutia Hamas dnes trúchlia nad smrťou šéfa tejto palestínskej organizácie Jahja Sinwára, ktorého izraelskí vojaci zabili v stredu.

Svoje vyhlásenia prívrženci Hamasu zverejnili krátko po tom, čo hnutie Sinwárovu smrť potvrdilo. Zároveň zdôraznili, že boj proti Izraelu tým nekončí.

Iránsky minister zahraničia Abbás Arakčí uviedol, že Sinwár bude zdrojom inšpirácie pre ďalších bojovníkov proti Izraelu v regióne, píše agentúra AFP. "Téma oslobodenia Palestíny od (izraelskej) okupácie je živá viac ako predtým," uviedol šéf iránskej diplomacie.

image

Premiér Mikátí protestoval proti zasahovaniu Iránu do libanonských záležitostí

Libanonské hnutie Hizballáh, ktoré vlani v októbri začalo ostreľovať sever Izraela, aby vyjadrilo Hamasu podporu v bojoch v Pásme Gazy, vo vyhlásení uviedlo, že smúti nad úmrtím Sinwára.

Podľa Hizballáhu Sinwár bojoval proti izraelskej okupácii palestínskych území aj proti Spojeným štátom, ktoré Izrael podporujú. Hizballáh, ktorého šéf Hasan Nasralláh zahynul pri izraelskom leteckom údere pri Bejrúte, uviedol, že naďalej zostáva po boku palestínskemu ľudu.

Podľa jemenských povstalcov Húsíov, ktorí tiež podporujú Hamas, Sinwár bojoval za "najšľachetnejšiu a najspravodlivejšiu kauzu". Podľa nich Palestínčania nakoniec Izrael porazia.

image

Hamas potvrdil smrť svojho vodcu Sinvára, podľa hnutia ho zabili v boji

Svoj hold Sinwárovi a jeho boju proti Izraelu vzdali podľa libanonského denníka L‘Oriet Le Jour aj predstavitelia mnohých palestínskych frakcií mimo Hamas.

Izrael vo štvrtok oznámil, že jeho vojaci Sinwára zabili v stredu. Sinwár bol podľa Izraela strojcom útoku na izraelské územie vlani 7. októbra, čím odštartovala vojna v Pásme Gazy.

Sinwár patril k dlhoročným členom Hamasu a od augusta bol jeho hlavným šéfom. Západní politici vo štvrtkových reakciách pripomínali jeho podiel na mnohých útokoch na civilistov na palestínskych územiach a v Izraeli.

01 - Modified: 2024-10-18 13:07:20 - Feat.: - Title: Hamas potvrdil smrť svojho vodcu Sinvára, podľa hnutia ho zabili v boji 02 - Modified: 2024-10-18 12:16:55 - Feat.: - Title: Macron kritizuje ministrov a novinárov kvôli tomu, že unikli jeho výroky o Izraeli 03 - Modified: 2024-10-18 11:54:59 - Feat.: - Title: Hamas nemožno zničiť zabíjaním jeho lídrov, povedal člen vedenia hnutia 04 - Modified: 2024-10-18 08:18:34 - Feat.: - Title: VIDEO: Z posledných síl sa bránil palicou. Dron natočil šéfa Hamasu Sinwára tesne pred smrťou 05 - Modified: 2024-10-18 07:10:44 - Feat.: - Title: Izrael privítal smrť Sinwára, rodiny unesených rukojemníkov žiadajú ich návrat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. október 2024 16:26