Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a generálny tajomník NATO Mark Rutte si podávajú ruky na tlačovej konferencii v sídle Aliancie v Bruseli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Je nevyhnutné, aby NATO naďalej poskytovalo Ukrajine vojenskú pomoc, vyhlásil Rutte

18.10.2024, 17:20
Autor:
TASRTASR

Mark Rutte predsedal zasadnutiu ministrov obrany Aliancie prvýkrát. Vo svojom záverečnom prejave sa dotkol aj prezidentských volieb v Moldavsku, ktoré sa uskutočnia v nedeľu súbežne s referendom o jeho potenciálnom vstupe do EÚ.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte v piatok odsúdil "čoraz nezodpovednejšiu rétoriku" ruského prezidenta Vladimira Putina. Po stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli zároveň dodal, že "Rusko je možno hlasné, ale NATO je silné", informuje agentúra Reuters.

Holandský expremiér, ktorý sa funkcie najvyššieho predstaviteľa NATO ujal začiatkom októbra, tiež uviedol, že krajiny Aliancie intenzívne pracujú na podpore Ukrajiny počas nadchádzajúcej zimy. Hlavným bodom stretnutia ministrov obrany pritom bolo podľa jeho slov práve dostať teraz na Ukrajinu rozsiahlu vojenskú pomoc.

image

Ukrajina bude členom NATO, je len otázkou kedy, povedal Rutte

Rutte po dvojdňových rokovaniach ministrov obrany, na ktorých sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, tiež povedal, že NATO spolupracuje s Ukrajinou s cieľom dosiahnuť jej čoraz väčšie priblíženie sa k tejto obrannej aliancii. Za nevyhnutné označil, aby Aliancia aj naďalej poskytovala Kyjevu vojenskú pomoc.

Rutte predsedal zasadnutiu ministrov obrany Aliancie vôbec prvýkrát. Vo svojom záverečnom prejave sa dotkol aj prezidentských volieb v Moldavsku, ktoré sa uskutočnia v nedeľu súbežne s referendom o jeho potenciálnom vstupe do EÚ. Rutte v tejto súvislosti povedal, že Rusko sa snaží Moldavsko vykoľajiť z jeho európskej trajektórie.

EÚ, USA aj samotné moldavské úrady už dlhšie obviňujú Moskvu z pokusov o podkopanie volieb aj referenda. Voľby i referendum sú podľa Reuters vnímané ako kľúčový moment v boji o budúcnosť tejto krajiny, ktorý zvádza Rusko so Západom.

01 - Modified: 2024-10-19 05:48:15 - Feat.: - Title: NATO stanoví jednotné normy pre vojenské vybavenie členských štátov 02 - Modified: 2024-10-18 21:25:25 - Feat.: - Title: Rusko a Ukrajina si vymenili takmer sto zajatcov. Viacerí boli vo veľmi vážnom stave 03 - Modified: 2024-10-18 20:25:08 - Feat.: - Title: Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou na základe dohôd z Istanbulu, tvrdí šéf Kremľa 04 - Modified: 2024-10-18 19:54:47 - Feat.: - Title: Ukrajina prejde k plánu B, ak sa zmení politika USA, povedal Zelenskyj 05 - Modified: 2024-10-18 18:13:51 - Feat.: - Title: Rusko nedovolí Ukrajine získať jadrové zbrane. Ak sa jej to podarí, náležite odpovieme, vyhlásil Putin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. október 2024 10:29