Bolbord zobrazujúi zosnulého vodcu Hamasu Jahjáa Sinvára. FOTO: Reuters
StoryEditor

Organizácia pre oslobodenie Palestíny a Fatah vyzývajú na zjednotenie a spoločný boj proti Izraelu

19.10.2024, 08:12
Autor:
TASRTASR

Výzvu spojiť všetky palestínske frakcie Organizácia pre oslobodenie Palestíny vysvetlila aj tým, že treba bojovať proti plánu Izraela, ktorým je vyhnanie Palestínčanov z ich domoviny.

Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) - medzinárodne vnímaná ako jediný legitímny zástupca palestínskeho ľudu - vyjadrila v piatok sústrasť v súvislosti s "mučeníckou" smrťou vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahju Sinwára a vyzvala všetky palestínske frakcie na jednotu. Informoval v piatok spravodajský web The Times of Israel (TOI).

OOP prostredníctvom svojho vyhlásenia vyzvala na vytvorenie jednotného frontu proti Izraelu s cieľom "získať späť naše plné práva", vrátane právo na návrat utečencov, dosiahnuť ukončenie izraelskej okupácie a vytvorenie palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967 s Jeruzalemom ako nedeliteľným hlavným mestom.

image

Izrael dúfa v prepustenie rukojemníkov, Hamas ich nevydá do skončenia agresie

Výzvu spojiť všetky palestínske frakcie OOP vysvetlila aj tým, že treba bojovať proti plánu Izraela, ktorým je vyhnanie Palestínčanov z ich domoviny - z Pásma Gazy alebo z Predjordánska. Podľa OOP sa treba postaviť aj proti snahám Izraela stavať v Pásme Gazy židovské osady a rozšíriť konfiškáciu pôdy a demoláciu domov v Predjordánsku i v Jeruzaleme.

Strana Fatah podporujúca predsedu Palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása - vo svojom osobitne vydanom vyhlásení uviedla, že izraelská politika "vraždenia a terorizmu nedokáže zlomiť vôľu nášho ľudu získať naše legitímne národné práva na slobodu a nezávislosť".

Hnutie Fatah, ktoré je v OOP vedúcou silou a ovláda i Palestínsku samosprávu vládnucu na Západnom brehu Jordánu, má s Hamasom napäté vzťahy od roku 2007: Hamas vtedy násilne prevzal kontrolu nad Pásmom Gazy a odstránil z riadenia tejto pobrežnej enklávy všetkých predstaviteľov Fatahu.

Kým Fatah je spolu s ďalšími frakciami členom OOP, Hamas v OOP nie je.

01 - Modified: 2024-10-19 05:12:37 - Feat.: - Title: Najmenej 33 ľudí zahynulo po izraelskom útoku v Gaze 02 - Modified: 2024-10-18 16:02:41 - Feat.: - Title: Izraelská armáda tvrdí, že Sinwár sa chystal ujsť do bezpečnej zóny na juhu Pásma Gazy 03 - Modified: 2024-10-18 05:05:04 - Feat.: - Title: Šéf OSN pre ľudské práva varoval Izrael pred násilným presunom civilistov v Gaze 04 - Modified: 2024-10-18 04:52:38 - Feat.: - Title: Zabitie Sinwára znamená začiatok konca vojny v Gaze, tvrdí Netanjahu 05 - Modified: 2024-10-16 14:19:02 - Feat.: - Title: Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN bude rokovať o humanitárnej situácii v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. október 2024 08:13