Člen izraelského bezpečnostného personálu stojí pri vchode na ulicu po útoku bezpilotného lietadla z Libanonu v meste Caesarea. FOTO: Reuters
StoryEditor

Útok na Netanjahua. Dron z Libanonu zamieril na jeho dom na severe Izraela

19.10.2024, 09:37
19.10.2024, 23:31
Autor:
ČTKČTK

Izraelský premiér ani jeho žena v čase útoku v dome neboli. Nikto nebol podľa premiérovho hovorcu zranený.

Dom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v meste Caesarea, ktoré leží severne od Tel Avivu, sa dnes ráno stal terčom dronového útoku. Podľa izraelských médií to uviedol premiérov hovorca s tým, že premiér ani jeho žena v tom čase v dome neboli. Nikto podľa neho nebol zranený.

Izraelská armáda predtým oznámila, že jeden z dronov zasiahol budovu v meste Caesarea a nikoho nezranil. Neuviedla ale podrobnosti, ani to, či bol zasiahnutý premiérov dom.

Irán neskôr podľa agentúry Irna uviedol, že za útokom stojí libanonské hnutie Hizballáh, ktoré Teherán finančne a materiálne podporuje.

Dron mieril na dom izraelského premiéra. Netanjahu sľúbil, že bude bojovať

"Túto akciu vykonal libanonský Hizballáh," uviedla iránska misia pri OSN v krátkom vyhlásení, z ktorého citovala iránska štátna tlačová agentúra Irna.

Libanonská agentúra NNA už skôr s odvolaním sa na katarskú televíziu napísala, že dron Netanjahuovu rezidenciu zasiahol. To sa oficiálne nepotvrdilo. Ani Hizballáh sa dnes nezmienil o tom, že by cielil na Netanjahuov dom.

Netanjahu obvinil Hizballáh

Okolo poludnia miestneho času sa na sociálnych sieťach objavilo video, na ktorom Netanjahu v hebrejčine aj v angličtine hovorí, že ho "nič nezastraší" a že Izrael bude pokračovať vo vojne proti Iránom podporovaným hnutiam a milíciám v regióne a vyhrá ju. Denník Haarec k tomu napísal, že nie je jasné, kedy boli tieto videá natočené.

Večer premiér vydal vyhlásenie, v ktorom z útoku obvinil Hizballáh a označil ho za vážnu chybu. "Hizballáh, spojenec Iránu, ktorý sa dnes pokúsil zavraždiť mňa a moju ženu, urobil chybu, ktorej bude ľutovať," uviedol Netanjahu.

"Iráncom a ich partnerom v osi zla odkazujem: ktokoľvek ublíži občanom štátu Izrael, zaplatí za to vysokú cenu," dodal s odvolaním sa na militantné skupiny v regióne spriaznené s Iránom a bojujúce proti Izraelu. Žiadna z nich, ani libanonský Hizballáh, sa k zodpovednosti za útok na premiérov dom zatiaľ neprihlásila.

image

Zabitie Sinvára je bolestná správa, nezastaví však boj proti Izraelu, povedal iránsky najvyšší vodca

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari varoval, že dronový útok na premiérovo súkromné sídlo len prinúti Izrael, aby ešte pritvrdil v boji proti Hizballáhu.

"Dnes ráno prenikli z Libanonu tri bezpilotné lietadlá. Dva boli zostrelené a tretí zasiahol budovu v Caesareji s cieľom zaútočiť na premiéra," povedal Hagari na tlačovej konferencii. Dodal, že incident je predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac vo svojom vyhlásení odsúdil "spojencov Iránu, ktorí sa pokúsili zavraždiť" Netanjahua. Tento útok podľa neho "ukázal pravú tvár Iránu a osi zla, ktorú vedie".

Základňa cieľom nebola

Caesarea leží medzi Tel Avivom a Haifou. Varovné sirény sa dnes rozozneli aj na severnom predmestí Tel Avivu, kde sa nachádza vojenská základňa Glilot, na ktorej je centrála izraelskej rozviedky Mossad a ústredie vojenskej spravodajskej jednotky 8200.

Izraelská armáda ale podľa ToI vylúčila, že by išlo o dronový útok na túto základňu. Tá sa už začiatkom mesiaca stala terčom útoku Hizballáhu.

image

Hizballáh podnikol raketový útok na Izrael. Jedna z rakiet bola za zabitého vodcu Nasralláha

Izraelská armáda minulý mesiac zintenzívnila boj s militantným hnutím Hizballáh, s ktorým sa od vlaňajšieho októbra, keď palestínske teroristické hnutie Hamas začalo vojnu v Pásme Gazy, denne ostreľova cez hranicu.

Pri jednom z leteckých útokov na predmestí Bejrútu, ktoré je baštou Hizballáhu, zabila izraelská armáda aj lídra tohto hnutia Hasana Nasralláha. Tento týždeň zabila tiež Jahjá Sinvára, šéfa Hamasu, čo je spojenec Hizballáhu. Obe hnutia majú podporu iránskeho režimu, s ktorým sa v posledných mesiacoch tiež konflikt Izraela vyostril.

01 - Modified: 2024-10-19 21:27:04 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla sympatizanta Islamského štátu, plánoval útok na izraelskú ambasádu 02 - Modified: 2024-10-19 09:22:58 - Feat.: - Title: Týždňovka HN: Lekári odmietli Šaška, Fico avizuje „strašné veci“, voľby v USA sú 50:50 a líder Hamasu je mŕtvy 03 - Modified: 2024-10-19 05:12:37 - Feat.: - Title: Najmenej 33 ľudí zahynulo po izraelskom útoku v Gaze 04 - Modified: 2024-10-18 19:35:15 - Feat.: - Title: Hizballáh podnikol raketový útok na Izrael. Jedna z rakiet bola za zabitého vodcu Nasralláha 05 - Modified: 2024-10-18 19:05:53 - Feat.: - Title: Biden si myslí, že je možné zastaviť súperenie medzi Izraelom a Iránom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. október 2024 23:31