Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Putin: O vytvorení spoločnej meny skupiny BRICS sa zatiaľ neuvažuje

20.10.2024, 15:06
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident uviedol, že členovia BRICS v súčasnosti pracujú na vytvorení systému výmeny finančných informácií medzi svojimi centrálnymi bankami.

O vytvorení spoločnej meny krajín BRICS sa podľa ruského prezidenta Vladimira Putina zatiaľ neuvažuje.

"Pokiaľ ide o spoločnú menu krajín BRICS, v súčasnosti o tejto otázke neuvažujeme, nie je zrelá. Mali by sme byť veľmi opatrní, v tejto súvislosti musíme konať postupne, bez náhlenia," povedal v piatok ruský líder na stretnutí so zástupcami popredných médií zo štátov skupiny BRICS.

Putin ďalej uviedol, že členovia BRICS v súčasnosti pracujú na vytvorení systému výmeny finančných informácií medzi svojimi centrálnymi bankami. Ten by mohol slúžiť ako alternatíva k medzinárodnému systému zúčtovania SWIFT, od ktorého je Rusko v dôsledku západných sankcií v súčasnosti odrezané. Skúmajú sa možnosti rozšírenia používania národných mien a vytvorenia nástrojov umožňujúcich bezpečnú spoluprácu členských krajín v tejto oblasti, dodal prezident.

"Zvažujeme možnosť využitia elektronických nástrojov. Je potrebné, a pracuje sa na tom, nadviazať vzťahy medzi centrálnymi bankami a zabezpečiť spoľahlivú výmenu finančných informácií, ktorá by bola nezávislá od tých medzinárodných nástrojov výmeny finančných informácií, ktoré zavádzajú určité obmedzenia z politických dôvodov a porušujú princípy globálnej ekonomiky," priblížil Putin.

Ruský prezident bude v dňoch 22. až 24. októbra hostiť samit BRICS v ruskej Kazani. BRICS je pôvodné označenie spoločného hospodárskeho zoskupenia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Začiatkom tohto roka sa skupina rozšírila o štyroch nových členov z Afriky a Blízkeho východu - Spojené arabské emiráty, Irán, Egypt a Etiópiu.

Moskva prezentuje nadchádzajúci samit ako dôkaz, že snahy Západu o izoláciu Ruska pre jeho kroky na Ukrajine zlyhali. Rusko chce, aby s ním spolupracovali ďalšie krajiny na prepracovaní globálneho finančného systému a ukončení dominancie amerického dolára vo svete.

01 - Modified: 2024-10-19 08:29:12 - Feat.: - Title: Moskva víta Scholzovu ochotu rokovať s Putinom, znie z Kremľa 02 - Modified: 2024-10-18 20:25:08 - Feat.: - Title: Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou na základe dohôd z Istanbulu, tvrdí šéf Kremľa 03 - Modified: 2024-10-18 18:13:51 - Feat.: - Title: Rusko nedovolí Ukrajine získať jadrové zbrane. Ak sa jej to podarí, náležite odpovieme, vyhlásil Putin 04 - Modified: 2024-10-18 17:54:12 - Feat.: - Title: Putin sa nezúčastní na summite G20 v Brazílii. Poprel, že by bol dôvodom medzinárodný zatykač 05 - Modified: 2024-10-18 17:14:51 - Feat.: - Title: Spojené štáty narušili vzťahy s Ruskom. Politikou sankcií poškodzujú americký dolár, tvrdí Putin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. október 2024 15:06