Geberálny tajomník OSN António Guterres. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf OSN sa stretne s Putinom. Nesprávna voľba, ktorá neprispieva k mieru, reaguje Ukrajina

22.10.2024, 07:37
22.10.2024, 10:34
Autor:
TASRTASR

Ide o prvú cestu šéfa OSN do Ruska za viac ako dva roky.

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom, aby s ním prediskutoval konflikt na Ukrajine.

Ide o prvú cestu šéfa OSN do Ruska za viac ako dva roky, oznámil v pondelok Kremeľ.

Stretnutie sa uskutoční popri samite skupiny BRICS v Kazani. Moskva chce prostredníctvom tohto fóra Západu ukázať, že jeho pokusy izolovať Rusko v súvislosti s ofenzívou na Ukrajine zlyhali.

OSN plánované stretnutie nepotvrdila, už predtým sa však hovorilo o účasti Guterresa na samite. Putin s ním má podľa Kremľa diskutovať aj o činnosti OSN a situácii na Blízkom východe.

image

„Vojna sa musí vrátiť do oblasti, kde sa začala.“ Zelenskyj vyzval vojakov, aby zotrvali v Kurskej oblasti

Šéf OSN opakovane kritizoval vojenskú ofenzívu Moskvy na Ukrajine a povedal, že pre svet predstavuje nebezpečný precedens. Vyzval zároveň na spravodlivý mier, ktorý rešpektuje medzinárodné právo a územnú celistvosť Ukrajiny.

Guterres sa s Putinom stretol v Moskve v apríli 2022, dva mesiace po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vtedy diskutovali o návrhoch na humanitárnu pomoc a evakuáciu civilistov zo zón konfliktu.

Ukrajina kritizuje Guterresa

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo generálneho tajomníka OSN za to, že prijal pozvanie od ruského prezidenta na samit skupiny BRICS, zatiaľ čo pozvanie na mierový samit vo Švajčiarsku organizovaný Ukrajinou neprijal, informuje agentúra Reuters.

"Generálny tajomník OSN odmietol pozvanie Ukrajiny na prvý globálny mierový samit vo Švajčiarsku," uviedlo ukrajinské ministerstvo prostredníctvom sociálnej siete X. Na mysli malo schôdzku, ktorá sa konala v júni tohto roku v hotelovom komplexe Bürgenstock vo Švajčiarsku. Na samite sa zúčastnilo viac ako 90 krajín.

image

Rusi sú ako na ihlách, ich rozpočet je v obrovskom riziku. Chystaný krok Saudov bude horší ako sankcie

"Prijal však pozvanie do Kazane od vojnového zločinca Putina. Je to nesprávna voľba, ktorá neprispieva k mieru. Poškodzuje len povesť OSN," dodalo ministerstvo.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by Kyjev alebo Moskva boli otvorené širším rokovaniam o urovnaní dva a pol roka trvajúceho konfliktu. Putin požaduje, aby Ukrajina fakticky kapitulovala a vzdala sa väčšieho územia na juhu a východe krajiny, čo je jeho podmienkou prímeria. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to odmieta, pripomína AFP.

01 - Modified: 2024-10-22 08:23:13 - Feat.: - Title: Rusi sú ako na ihlách. Saudská Arábia chce výrazne zamiešať ropnými kartami 02 - Modified: 2024-10-22 05:06:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ruských regiónoch. Drony zasiahli liehovary aj chemičku 03 - Modified: 2024-10-22 04:48:29 - Feat.: - Title: Ruské útoky na Ukrajinu si vyžiadali obete na životoch 04 - Modified: 2024-10-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Koniec šéfa Ukrenergo rozvíril na Ukrajine spory. Nervózna je aj Európa 05 - Modified: 2024-10-21 21:26:32 - Feat.: - Title: Spojené štáty vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. október 2024 10:34