Milióny Kubáncov sa pritom už niekoľko dní stretávajú s rozsiahlymi výpadkami elektriny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť mŕtvych, výpadky elektriny pretrvávajú

22.10.2024, 08:16
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Hurikán udrel na Kubu počas víkendu a ťažké škody napáchal najmä v provincii Guantánamo vo východnej časti krajiny

Šesť ľudí prišlo o život na východe Kuby, keď cez ostrov prechádzal hurikán Oscar, oznámil kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel podľa agentúry AFP. Kubu pritom už niekoľko dní sužujú rozsiahle výpadky elektriny, ktoré sa úradom darí odstraňovať len pomaly a čiastočne.

"Žiaľ, podľa predbežných informácií, šesť ľudí prišlo o život v obci San Antonio del Sur v provincii Guantanámo," uviedol šéf štátu v prejave odvysielanom štátnou televíziou.

Hurikán Oscar v noci z nedele na pondelok dorazil nad východnú Kubu a neskôr zoslabol na tropickú búrku, informovalo americké Národné stredisko pre hurikány (NHC).V nížinách na východe Kuby boli hlásené záplavy a búrkové vlnobitie, ktoré poškodilo niekoľko domov v meste Baracoa.

image

Kubu, ktorú postihol rozsiahly blackout, zasiahol hurikán Oscar

Rozsiahle výpadky elektriny

Milióny Kubáncov sa pritom už niekoľko dní stretávajú s rozsiahlymi výpadkami elektriny. Vo štvrtok Kuba zažila dovtedy najväčší tohtoročný výpadok elektriny, ktorý postihol polovicu krajiny a v niektorých provinciách trval až 20 hodín.

Premiér Manuel Marrero preto v ten istý deň vyhlásil dočasné obmedzenie činnosti úradov, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod krajiny. Zavreli sa tiež školy. Nemocnice fungujú nepretržite vďaka vlastným generátorom.

image

Kuba sa ponára do tmy, krajinu postihol tretí blackout v tomto týždni

V piatok potom blackout postihol takmer celú Kubu, ktorá má asi desať miliónov obyvateľov. Niekoľko hodín po tom, ako sa podarilo dodávky čiastočne obnoviť, postihol v sobotu krajinu ďalší výpadok elektriny. V sobotu večer bola bez prúdu veľká časť západnej Kuby, vrátane Havany.

Výpadky elektriny znamenajú na ostrove aj prerušenie dodávok vody a v horúcom počasí teraz komplikujú život ľuďom tiež kvôli nefungujúcim chladničkám.

Hlboká ekonomická kríza

Hlavné mesto Havana zostáva z veľkej časti ochromené a zvyšok ostrova sa pripravoval na štvrtú noc rozsiahleho výpadku dodávok elektriny, ktorý vyvolal niekoľko malých protestov a výstrahu vlády, že prísne potrestá akékoľvek nepokoje, napísala agentúra AP.

V hlavnom meste protestovalo niekoľko desiatok ľudí, niektorí búchali hrncami a panvami na uliciach, iní sa pripojili z balkónov. Demonštranti tvrdili, že im ani netečie voda, a najmenej jednu ulicu zablokovali odpadkami. "Krajina sa úplne zastavila," posťažovala sa päťdesiatpäťročná Mayde Quiñonesová, ktorá je v domácnosti, kde sa stará o osemdesiatročnú svokru.

Kubánska vláda má nízku toleranciu k občianskej neposlušnosti. "Nedopustíme vandalizmus, ani nedovolíme, aby niekto rušil pokoj ľudí," varoval v televízii prezident Miguel Díaz-Canel.

Terajší výpadok elektriny je považovaný za najhorší od predvlaňajšieho hurikánu Ian - a to Oscar udrel na východe ostrova, kde sa nachádzajú dôležité elektrárne, čo môže obnovu dodávok ďalej skomplikovať, ako upozornil minister energetiky Vicente de la O Levy.

To všetko je súčasťou hlbokej ekonomickej krízy, ktorá podnietila exodus viac ako pol milióna Kubáncov do USA. Tisíce ďalších mieria do Európy.

Kubánska vláda a jej spojenci obviňujú z ekonomických problémov embargo USA trvajúce 62 rokov, Biely dom naopak poukazuje na dlhodobo zlú hospodársku politiku kubánskej vlády. Elektrina je na Kube síce relatívne lacná, ale čoraz nedostupnejšia, poznamenala AP.

01 - Modified: 2024-10-21 12:50:33 - Feat.: - Title: Kubu, ktorú postihol rozsiahly blackout, zasiahol hurikán Oscar 02 - Modified: 2024-10-20 11:48:07 - Feat.: - Title: Hurikán Oscar zasiahol bahamský ostrov a smeruje k pobrežiu Kuby 03 - Modified: 2024-10-19 19:20:23 - Feat.: - Title: Kuba sa ponára do tmy, krajinu postihol tretí blackout v tomto týždni 04 - Modified: 2024-10-18 19:18:30 - Feat.: - Title: Kubu postihol rozsiahly blackout. Spôsobila ho porucha elektrárne 05 - Modified: 2024-08-15 12:15:27 - Feat.: - Title: Stredajšia búrka spôsobila výpadok elektriny v Karlovej Vsi a Starom Meste
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. október 2024 08:16