Britský premiér Keir Starmer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trumpova kampaň obvinila britských labouristov zo zasahovania do amerických volieb

23.10.2024, 10:22
Autor:
ČTKČTK

Do Spojených štátov vyrazili dobrovoľníci labouristov, aby v predvolebnej kampani pomohli Trumpovej súperke Kamale Harrisovej.

Kampaň kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa obvinila labouristov britského premiéra Keira Starmera z "hrubého zahraničného zasahovania" do nadchádzajúceho hlasovania.

Reagovala tak na to, že do Spojených štátov vyrazili dobrovoľníci labouristov, aby v predvolebnej kampani pomohli Trumpovej súperke Kamale Harrisovej. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Trumpova kampaň v sťažnosti podanej Federálnej volebnej komisii (FEC) vo Washingtone požaduje okamžité vyšetrovanie "zjavne nezákonných príspevkov od cudzích štátnych príslušníkov, ktoré poskytla Labouristická strana Spojeného kráľovstva a ktoré prijala kampaň Harrisovej".

image

Britský premiér Starmer sa po prvý raz stretol s Trumpom. Verím v osobné vzťahy na svetovej scéne, vyhlásil

Sťažnosť sa odvoláva na správy médií a tiež na neskôr zmazaný príspevok činiteľky labouristov Sofie Patelovej na profesiovej sieti LinkedIn, v ktorom informovala o tom, že takmer 100 súčasných a bývalých zamestnancov Labouristickej strany pôjde v najbližších týždňoch do USA, aby pomohli ku zvoleniu Harrisovej.

"Tí, ktorí hľadajú zahraničné zasahovanie do našich volieb, nemusia hľadať nič iné ako príspevok na LinkedInu," stojí tiež v sťažnosti Trumpovej kampane, ktorá tak zrejme naráža na to, že sa často objavujú informácie o možných ruských pokusoch ovplyvniť americké prezidentské voľby.

Britský premiér Starmer uviedol, že zamestnanci jeho strany sa na americkej kampani podieľajú vo svojom voľnom čase ako dobrovoľníci. Robili to tak podľa neho aj v predchádzajúcich voľbách. Zároveň vyjadril presvedčenie, že sťažnosť nepoškodí vzťahy s Trumpom, ak novembrové voľby vyhrá.

01 - Modified: 2024-10-22 17:30:00 - Feat.: - Title: Favorit je Trump, nie Harrisová, ukazujú kurzy. Šéf bookmakerov pre HN: 80 percent stávok je na exprezidenta 02 - Modified: 2024-10-22 14:51:37 - Feat.: - Title: Good bye, White House. V akom stave zanecháva Biden americkú politiku po štyroch rokoch v kresle prezidenta? 03 - Modified: 2024-10-22 11:12:15 - Feat.: - Title: Harrisová aj Trump pokračujú v kampani, do volieb zostávajú dva týždne 04 - Modified: 2024-10-22 11:23:11 - Feat.: - Title: V stávke je veľa. Toto je pravý dôvod, prečo sa lídri Číny a Indie stretnú s Putinom 05 - Modified: 2024-10-22 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Trump sa zahral na obyčajného človeka a makal v Mekáči. Nevedel si obliecť zásteru, ako odsúdeného by ho nezamestnali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. október 2024 10:23