Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. FOTO: Reuters/Sputnik
StoryEditor

Prezidentské voľby v Bielorusku budú v januári, Lukašenko chce znovu kandidovať

23.10.2024, 10:40
23.10.2024, 15:59
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Západom neuznaný prezident Alexander​ Lukašenko vládne v Bielorusku od roku 1994. Za ten čas zlikvidoval všetky formy opozície a umožnil ruským ozbrojeným silám vtrhnúť na Ukrajinu z bieloruského územia.

Prezidentské voľby v Bielorusku sa uskutočnia 26. januára budúceho roka, informovala dnes štátna agentúra Belta s odvolaním sa na rozhodnutie dolnej komory parlamentu.

Sedemdesiatročný Alexander Lukašenko, ktorý bývalej sovietskej republike vládne už od roku 1994, podľa agentúry TASS oznámil, že sa o prezidentskú funkciu bude znovu uchádzať. Jeho ďalšie - tentoraz hladké víťazstvo - sa podľa pozorovateľov všeobecne očakáva.

Po predchádzajúcich prezidentských voľbách v auguste 2020, ktorých víťazom úrady opäť vyhlásili Lukašenka, sa v krajine zdvihla proti režimu bezprecedentná vlna protestov. Do ulíc vyšli státisíce ľudí. Opozícia obvinila režim z falšovania a za víťazku volieb označila Svjatlanu Cichanouskú, ktorá kandidovala namiesto svojho uväzneného manžela.

image

Bol by som za hrdinu, a potom čo? Zadržaný novinár opisuje, ako sa podvolil Lukašenkovi

Západ uvalil na Minsk sankcie. Lukašenko ale s podporou Moskvy protesty potlačil a ich vodca buď uväznil, alebo donútil k odchodu z krajiny.

Odvtedy úrady podľa pozorovateľov urobili všetko pre to, aby Lukašenkovi zabezpečili bezproblémové znovuzvolenie na už siedme volebné obdobie, a to vrátane umlčania nezávislých médií či sprísnenia požiadaviek na prezidentských kandidátov. Tí nanovo musia žiť v krajine nepretržite najmenej 20 rokov pred voľbami.

Lukašenko krátko po vyhlásení termínu volieb uviedol, že mieni znovu kandidovať. "Áno, Oljo, pôjdem do prezidentských volieb," odpovedal bieloruský líder na otázku ruskej novinárky Olgy Skabajevovej ohľadom svojej opätovnej kandidatúry. Skabajevová úryvok z rozhovoru na stanici Rossija-1 zverejnila na svojom účte na Telegrame.

image

Lukašenko ani nevie po bielorusky. Aj vo vnútri systému chcú zmenu, hovorí Cichanovská

"Lukašenko oznámil dátum svojho ‘zvovuzvolenia‘ - 26. január," ironicky zareagovala na vyhlásenie volieb Cichanouská. Pôjde podľa nej o hanbu, ktorá nebude mať nič spoločné so skutočnými voľbami, a hlasovanie sa odohrá v atmosfére teroru.

Úrady k voľbám ani nepripustia žiadnych alternatívnych kandidátov či nezávislých pozorovateľov. "Vyzývame Bielorusov a medzinárodné spoločenstvo, aby odmietlo túto frašku," napísala na sociálnej sieti.

01 - Modified: 2024-10-23 08:11:19 - Feat.: - Title: Bol by som za hrdinu, a potom čo? Zadržaný novinár opisuje, ako sa podvolil Lukašenkovi 02 - Modified: 2024-10-22 14:51:37 - Feat.: - Title: Good bye, White House. V akom stave zanecháva Biden americkú politiku po štyroch rokoch v kresle prezidenta? 03 - Modified: 2024-10-22 07:08:41 - Feat.: - Title: Ako sily Kremľa ovplyvňujú Moldavsko. Za hlas mi sľúbili tisíc rubľov, hovorí volička pre BBC 04 - Modified: 2024-10-19 05:35:50 - Feat.: - Title: O prezidentovi rozhodne do veľkej miery Pensylvánia. Kým Bidenovi pomohla, Harrisovú pomôže potopiť (ROZHOVOR) 05 - Modified: 2024-10-17 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Voľby amerického prezidenta medzi Trumpom a Harrisovou? Je to súboj dvoch úplne rozdielnych svetov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. október 2024 15:59