Indický premiér Nárendra Módí, ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: Reuters
StoryEditor

Si Ťin-pching vyzval na deeskaláciu bojov na Ukrajine, Módi na diplomatické riešenie

23.10.2024, 15:16
Autor:
ČTKČTK

Peking a ani Dillí dodnes neodsúdili Rusko za inváziu na Ukrajinu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes na samite BRICS v ruskej Kazani vyzval na deeskaláciu bojov na Ukrajine. Indický premiér Nárendra Módí sa vyslovil za diplomatické riešenie konfliktu. Obe krajiny pritom doteraz odmietajú odsúdiť Rusko za inváziu na Ukrajinu, píšu agentúry.

"Ukrajinská kríza sa vlečie. Musíme dodržiavať tieto tri zásady: žiadne rozširovanie bojovísk, žiadna eskalácia bojov a žiadne provokácie z oboch strán, aby sa situácia čo najrýchlejšie upokojila," povedal podľa agentúry AFP čínsky prezident.

"Podporujeme dialóg a diplomaciu, nie vojnu," uviedol podľa agentúry AP Módí s tým, že je India ochotná zohrať akúkoľvek úlohu na podporu mieru a stability.

image

Módí na stretnutí s Putinom vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine. Spory sa môžu vyriešiť len mierovo, tvrdí

Peking a ani Dillí dodnes neodsúdili Rusko za inváziu na Ukrajinu, ktorú Moskva začala vo februári 2022. Čína síce spolu s Brazíliou predložila mierový plán, ten ale Ukrajina odmietla, pripomenula AP.

Čínsky prezident sa vyjadril aj k situácii v Pásme Gazy, kde vyzval na ukončenie bojov. "Musíme sa usilovať o čo najrýchlejšie prímerie, ukončiť zabíjanie a vyvinúť neúnavné úsilie o dosiahnutie komplexného, spravodlivého a trvalého riešenia palestínskej otázky," povedal Si Ťin-pching.

V Kazani sa od utorka koná trojdňový samit medzivládnej organizácie BRICS, ktorá je považovaná za konkurenta skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7. Združuje Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu, Juhoafrickú republiku a od tohto roku ďalšie krajiny, vrátane Iránu či Spojených arabských emirátov.

Samit v Kazani pozorovatelia vykladajú ako dôkaz zlyhania snahy Západu o izoláciu Ruska, ktoré na Putinov rozkaz rozpútalo vojnu proti Ukrajine, pokladanú za najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2024-10-24 17:55:40 - Feat.: - Title: Mierové rokovania musia zohľadňovať realitu na bojisku, povedal Putin k vojne na Ukrajine 02 - Modified: 2024-10-24 17:16:28 - Feat.: - Title: V Rusku už nasadili prvé severokórejské jednotky, tvrdí Kyjev. Majú pomáhať v Kurskej oblasti 03 - Modified: 2024-10-24 16:30:00 - Feat.: - Title: (Ne)víťazný plán pre Ukrajinu. Rozhodujúci bude jej vstup do NATO a územné zisky Ruska 04 - Modified: 2024-10-24 15:00:52 - Feat.: - Title: Čínsky startup spúšťa predaj prvých lístkov pre vesmírnych turistov 05 - Modified: 2024-10-24 14:21:15 - Feat.: - Title: Šéf OSN vyzval v Rusku na spravodlivý mier na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 20:09