Dym sa valí po izraelskom údere v južnom Libanone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael udrel na libanonské mesto Súr, ktoré je na zozname UNESCO

23.10.2024, 16:57
Autor:
ČTKČTK

Budovy, ktoré izraelská armáda zasiahla, sa nachádzali medzi niekoľkými pamiatkovo chránenými objektmi, vrátane hipodrómu a skupiny prímorských pamiatok spojených so starovekými Feničanmi a križiakmi.

Izrael dnes bombardoval libanonské prístavné mesto Súr, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Niekoľko hodín predtým tamojších obyvateľov vyzval na evakuáciu.

Izraelské útoky zasiahli viaceré budovy, z ktorých sa následne valili oblaky dymu. Na mieste neboli hlásené žiadne obete. Ďalší izraelský úder na neďaleké mesto Máraka zabil troch ľudí. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na štátnu libanonskú agentúru NNA.

Mesto Súr na juhu krajiny bolo vojny medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh z veľkej časti ušetrené, ale v poslednom čase izraelské údery na mesto a jeho okolie zosilneli. Budovy, ktoré dnes izraelská armáda zasiahla, sa nachádzali medzi niekoľkými pamiatkovo chránenými objektmi, vrátane hipodrómu a skupiny prímorských pamiatok spojených so starovekými Feničanmi a križiakmi. Izrael niekoľko hodín pred útokmi miestnym nariadil, aby sa presunuli desiatky kilometrov na sever.

image

Obnova Pásma Gazy môže trvať 350 rokov, tvrdí správa OSN

Hovorca izraelskej armády na sociálnej sieti X uviedol, že sa v oblasti, na ktorú sa vzťahoval príkaz evakuácie, nachádzali prostriedky Hizballáhu. Svoje tvrdenie nerozviedol ani ho nepodložil dôkazmi. Šiitské hnutie Hizballáh má v Súre veľké zastúpenie. Tunajší zákonodarcovia sú jeho členmi alebo priaznivcami.

V Súre však tiež žijú civilisti bez väzieb na Hizballáh, vrátane značnej kresťanskej komunity.

Pracovníci civilnej obrany za použitia megafónov vyzvali obyvateľov, aby sa z oblasti evakuovali a pomáhali starším občanom a ďalším, ktorí mali problém odísť. Šéf libanonskej civilnej obrany oznámil AP, že po siedmich úderoch, ktoré spôsobili zrútenie viacerých budov, neboli žiadne obete.

Súr, ktorý leží asi 80 kilometrov na juh od Bejrútu, je známy pre svoje nedotknuté pláže, staroveký prístav, rímske ruiny a hipodróm, ktoré sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. História mesta siaha až do piateho storočia pred naším letopočtom. Súr patrí k najväčším mestám Libanonu a vyhľadávajú ho turisti.

image

Libanon je na pokraji zrútenia, varuje šéfka nemeckej diplomacie

Súčasný konflikt medzi Izraelom a hnutím Hizballáh vypukol vlani 8. októbra. Hizballáh vtedy začal ostreľovať sever Izraela raketami v rámci podpory palestínskeho hnutia Hamas, ktorého bojovníci deň predtým zaútočili na juh Izraela.

Konflikt eskaloval tento rok v septembri, Izrael odvtedy vykonáva na území Libanonu početné letecké údery a 1. októbra začal pozemnú operáciu v južnom Libanone. Od začiatku konfliktu bolo v Libanone zabitých 2500 ľudí, väčšina za posledný mesiac, uvádza libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Viac ako milión ľudí muselo opustiť svoje domovy. Na izraelskej strane bolo zabitých okolo 60 ľudí. Raketové útoky Hizballáhu na severný Izrael tu viedli k evakuácii asi 60-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-10-23 20:51:17 - Feat.: - Title: Pri izraelských útokoch na predmestie Bejrútu zahynulo päť osôb, Jeruzalem uskutočnil desať náletov 02 - Modified: 2024-10-23 20:36:25 - Feat.: - Title: Na novinárov je vyvíjaný nátlak prostredníctvom falošných obvinení s cieľom potlačiť kritiku, tvrdí UNESCO 03 - Modified: 2024-10-23 20:09:54 - Feat.: - Title: Izraelský úder v Bejrúte zasiahol kanceláriu proiránskej televíznej stanice Al-Majadín 04 - Modified: 2024-10-23 19:30:44 - Feat.: - Title: Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu tvrdí, že krajina sa neobáva útoku na svoje jadrové zariadenia 05 - Modified: 2024-10-23 17:40:40 - Feat.: - Title: Vojna pravdepodobne zníži HDP Libanonu o deväť percent, tvrdí OSN. Konflikt neustane pred koncom roka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. október 2024 22:51