Ilustračná fotografia. Noví regrúti 24. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl sa zúčastňujú na taktickom cvičení v Doneckej oblasti. FOTO: Reuters/Ukrajinské ozbrojené sily
StoryEditor

Ruskí vojaci vypočuli štyroch zajatých Ukrajincov a potom ich zabili, tvrdí Kyjev

24.10.2024, 11:11
Autor:
ČTKČTK

Ruskí vojaci podľa ukrajinskej prokuratúry porušili ženevský dohovor o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami a dopustili sa ťažkého zločinu. Na jeho objasnení pracujú vyšetrovatelia ukrajinskej tajnej služby SBU.

Ruskí vojaci pri meste Selydove na východe Ukrajiny zajali štyroch príslušníkov ukrajinskej národnej gardy, vypočuli ich pred kamerou a potom ich zabili, uviedol dnes úrad ukrajinského generálneho prokurátora. Prokuratúra začala vyšetrovanie kvôli podozreniu, že sa Rusi dopustili vojnového zločinu a vraždy.

O zabíjaní vojnových zajatcov ruskými vojakmi informujú ukrajinské úrady pomerne často. Podľa prokuratúry počet týchto prípadov v tomto roku vzrástol, čo svedčí o tom, že nejde o ojedinelé incidenty, ale o systematickú politiku štátu.

Moskva sa v konkrétnych prípadoch zdržiava vyjadrení, vo všeobecnosti však popiera, že by sa ruské ozbrojené sily dopúšťali vojnových zločinov.

image

Ako vidia vývoj situácie Ukrajinci? Príde mier, ale potom sa budeme pripravovať na ďalšiu vojnu

Pri Selydove sa ruskí vojaci zmocnili štyroch gardistov 6. októbra, počas útoku na ukrajinské pozície. Potom nahrali výsluch ranených gardistov na video. Nasledujúci deň ukrajinské jednotky znovu dobyli tieto pozície a našli telá zabitých Ukrajincov, uviedla prokuratúra.

Ruskí vojaci podľa nej porušili ženevský dohovor o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami a dopustili sa ťažkého zločinu. Na jeho objasnení pracujú vyšetrovatelia ukrajinskej tajnej služby SBU.

Ruské jednotky sa v uplynulých dňoch sústreďujú na dobytie Selydove, napísal dnes na svojom webe denník Ukrajinska pravda a dodal, že podľa ukrajinského velenia sa počas uplynulého dňa práve pri tomto meste odohralo najviac ruských útokov, podporovaných tiež ruskými bombardérmi a bojovými lietadlami.

Ukrajinské úrady majú informácie o tom, že ruskí vojaci priamo na bojisku zabili najmenej 93 ukrajinských vojnových zajatcov, uviedol na začiatku tohto mesiaca Jurij Belousov z ukrajinskej generálnej prokuratúry, kde vedie odbor zaoberajúci sa vojnovými zločinmi. Štyri z piatich uvedených prípadov boli zaznamenané v tomto roku, uviedol Belousov podľa ukrajinských médií.

Toto vyhlásenie nasledovalo po tom, ako ukrajinské úrady oznámili, že preverujú informácie, že ruskí vojaci pri Pokrovsku na východe krajiny zastrelili 16 vzdávajúcich sa ukrajinských vojakov. Ukrajinské úrady tvrdia, že zdokumentovali od začiatku vojny na 130.000 vojnových zločinov spáchaných ruskými jednotkami.

01 - Modified: 2024-10-24 07:55:30 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali bývalého námestníka ministra kvôli podvodom s uhlím 02 - Modified: 2024-10-24 07:44:50 - Feat.: - Title: Prítomnosť vojakov KĽDR by konflikt len ​​eskalovala, vyhlásil Lukašenko 03 - Modified: 2024-10-24 06:24:58 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že v Doneckej oblasti obsadilo ďalšie dve dediny. Ukrajina to nepotvrdila 04 - Modified: 2024-10-24 04:49:49 - Feat.: - Title: Vojaci KĽDR Rusku poslúžia ako potrava pre kanóny, vyhlásil juhokórejský minister obrany 05 - Modified: 2024-10-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Svet teraz zažíva opak veľkého krachu. V tento deň pred 95 rokmi nás „čierny štvrtok“ vrhol do priepasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 11:11