Bomba zhodená z izraelského lietadla zasiahla bejrútsky dom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Fotograf zachytil izraelskú bombu tesne pred dopadom na dom v Bejrúte

24.10.2024, 14:23
Autor:
ČTKČTK

Snímka fotografa podľa agentúry AP poskytuje vzácnu ukážku jednej z najsilnejších bômb v izraelskom arzenáli.

Len niekoľko okamihov po izraelskom varovaní namieril fotograf agentúry AP spoza stromu objektív na bejrútsky bytový dom. Keď o chvíľu neskôr spadla z neba bomba, bol dokonale pripravený zdokumentovať skazu, sekundu po sekunde a záber po zábere, píše agentúra AP.

"Počul som zvuk svištiacej strely, zamieril som k budove a potom som začal fotiť," povedal fotograf Bilál Husajn v utorok, niekoľko hodín po útoku izraelských síl. Snímky, ktoré fotoreportér urobil, vrátane bomby vo vzduchu krátko pred tým, ako zničila stavbu, poskytujú nezvyčajný pohľad na rýchlosť, silu a ničivosť modernej vojny.

Ako fotograf zachytil izraelský útok na budovu v Bejrúte

Jedna z najsilnejších bômb v izraelskom arzenáli

Utorkový úder prišiel zhruba 40 minút po varovaní izraelského armádneho hovorcu zverejneného v arabčine na sociálnych sieťach. V tomto varovaní armáda vyzvala obyvateľov dvoch budov na južnom predmestí Bejrútu na evakuáciu. Armáda v tejto súvislosti uviedla, že sa domy nachádzajú blízko skladov a ďalších objektov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

image

Iránsky prezident kritizoval neefektívnosť OSN pri riešení krízy na Blízkom východe

Snímka fotografa AP podľa agentúry poskytuje vzácnu ukážku "jednej z najsilnejších bômb v izraelskom arzenáli". Podľa nezávislých expertov, s ktorými agentúra hovorila, išlo o takzvanú navádzanú "šikovnú" bombu vyslanú z izraelského lietadla.

Podľa Richarda Weira, vedúceho výskumného pracovníka ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW), mala bomba hlavicu s hmotnosťou zhruba 900 kilogramov vybavenú navádzacou súpravou izraelskej výroby známu ako SPICE.

Spomínaný systém vyrába izraelská štátna spoločnosť Rafael Advanced Defense Systems a pripevňuje ho k štandardným neriadeným bombám. Izrael sa k typu použitej bomby vyjadriť odmietol.

Klepanie na strechu ako varovný úder

Podľa novinárov agentúry AP, ktorí boli na mieste, došlo niekoľko minút pred zásahom budovy k dvom menším úderom, ktoré izraelská armáda často označuje ako varovný úder čiže "klepanie na strechu".

Táto prax bola pozorovaná aj pri izraelskej ofenzíve proti teroristickej skupine Hamas v Pásme Gazy, kde podľa dnešného oznámenia tamojších úradov zahynulo od začiatku vojny vlani v októbri 42 847 ľudí a 100 544 bolo zranených.

Po varovnom údere z husto obývanej časti Bejrútu mnoho ľudí utieklo, na mieste ale zostalo niekoľko novinárov. V momente zásahu už budove nikto nebol a obete hlásené neboli.

image

Libanon je na pokraji zrútenia, varuje šéfka nemeckej diplomacie

Keď sa v utorok na budovu rútila hlavná bomba, poskytol Husajnov objektív svedectvo. Na jednom zo snímok je vidieť, ako zbraň oblúkom letí vzduchom. Ďalší ju zachytil zlomok sekundy predtým, ako prerazila balkón na nižšom poschodí. Na nasledujúcich záberoch je oblak dymu, trosky a zrútená budova.

Husajn, ktorý v AP pôsobí od roku 2004 a roky pokrýval konflikty v Iraku a Libanone, hovorí, že si na zvuky výbuchov zvykol. Noc pred zničením budovy zaznamenal v okolí viac ako 12 izraelských úderov. "V kritických chvíľach som schopný kontrolovať svoje reakcie a udržiavať stabilitu, ako len to ide," povedal.

01 - Modified: 2024-10-24 13:53:41 - Feat.: - Title: Palestínsky prezident tvrdí, že Izrael plánuje vyprázdniť Pásmo Gazy 02 - Modified: 2024-10-24 09:54:58 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko sľúbili Libanonu takmer 200 miliónov eur, chcú koniec bojov 03 - Modified: 2024-10-24 08:45:28 - Feat.: - Title: Izrael obvinil šiestich novinárov al-Džazíry, že sú palestínskymi militantmi 04 - Modified: 2024-10-24 06:16:04 - Feat.: - Title: Spojené štáty sú znepokojené útokmi na libanonské ozbrojené sily, odkázal americký minister obrany Izraelu 05 - Modified: 2024-10-24 04:37:14 - Feat.: - Title: Sýrskym Damaskom otriasla explózia, hlásia jednu obeť. Z útoku obviňujú Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 15:53