Predseda Európskej rady Charles Michel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Musíme urýchliť vojenskú pomoc Ukrajine, vyzval predseda Európskej rady

25.10.2024, 06:51
Autor:
ČTKČTK

Keď bude Ukrajina silnejšia, znamená to podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela​, že bude silnejšia aj Európa.

Európska únia musí urýchliť vojenskú aj finančnú pomoc Ukrajine. V rozhovore s novinármi z projektu European Newsroom (ENR), ktorý združuje tlačové agentúry z celej Európy, to uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

Keď bude Ukrajina silnejšia, znamená to podľa Michela, že bude silnejšia aj Európa. Zapojenie KĽDR do konfliktu v oblasti považuje za ďalšiu eskaláciu zo strany Ruska, ktorá znamená jediné: Európa musí robiť viac a rýchlejšie.

Začiatok invázie

Šéf úniových samitov po piatich rokoch končí a 1. decembra ho vo funkcii nahradí bývalý portugalský premiér António Costa. Ako Michel opísal, nikdy nezabudne na noc zo stredy na štvrtok 24. februára 2022, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu.

"Prezident Zelenskyj mi telefonoval len pár minút po útoku. Vedeli sme od spravodajských služieb, že sa niečo chystá, ale mysleli sme si, že pôjde len o útok na Donbas či časť Ukrajiny," uviedol Michel.

Situácia bola vtedy vážna a bez toho, aby tušil, čo bude nasledovať, zvolal ešte pár hodín pred inváziou na štvrtok do Bruselu úniových prezidentov a premiérov. Tí sa tak na rokovaní stretli v prvý deň "plnohodnotnej invázie".

"Bolo to absolútne hrozné, videli sme Zelenského na obrazovke, boli sme v šoku. Všetci sme si vtedy uvedomovali, že práve ukrajinský prezident je jedným z tých, ktorých chce Rusko zlikvidovať, aby dosiahlo svoj cieľ, "opísal predseda Európskej rady.

Neexistoval plán B

Niekoľko nasledujúcich dní strávil podľa svojich slov na telefóne práve s ukrajinským prezidentom a predstaviteľmi všetkých členských štátov EÚ.

"Zelenskyj ma požiadal, aby sme Ukrajine dodali zbrane, celý víkend som osobne volal všetkým úniovýn lídrom, jednému po druhom, a žiadal ich, aby tak urobili," uviedol Michel. "Niektorí o tom mali pochybnosti, ja som ale vedel, že neexistuje plán B, len plán A a to je pomôcť Ukrajine. Ukázať, že nielen o veciach diskutujeme, ale že tiež konáme, "dodal predseda úniových samitov.

Jeden z lídrov, meno neprezradil, hral podľa neho veľmi zásadnú úlohu. Vážnosť situácie si totiž uvedomil veľmi rýchlo a poslal zbrane na Ukrajinu cez Poľsko už v sobotu večer, uviedol Michel, ktorý odvtedy navštívil Ukrajinu už niekoľkokrát, aby jej vyjadril svoju podporu "tak dlho, ako to bude potrebné".

Plán víťazstva

Aké by mali byť podľa neho teraz ďalšie kroky? Po prvé je potrebné urobiť Ukrajinu tak silnou, ako je to len možné. Práve to obsahuje takzvaný plán víťazstva, ktorý minulý týždeň predstavil únovýn lídrom ukrajinský prezident.

"Je to výzva Volodymyra Zelenského smerom k nám, aby sme dali Ukrajine čo potrebuje a urobili ju tak silnejšiu," povedal Michel. Na Ukrajine teraz prebiehajú boje, ktoré si už vyžiadali množstvo nevinných obetí, zároveň sa ale odohrávajú aj politické bitky, v ktorých je podľa Michela potrebné, aby EÚ rovnako bojovala a stála za Ukrajinou.

"Musíme bojovať za naše hodnoty, za naše princípy, za dodržiavanie medzinárodného práva. Nesmieme dovoliť ruskému naratívu, aby sa šíril," zdôraznil predseda Európskej rady.

European Newsroom je projekt, ktorý združuje vyše 20 európskych tlačových agentúr. Jeho lídrom je nemecká DPA, ďalšími účastníkmi sú aj ANSA, AFP, APA, ČTK, ale aj Ukrinform z Ukrajiny.

01 - Modified: 2024-10-25 09:13:51 - Feat.: - Title: Vojaci KĽDR už sú v Kurskej oblasti, Rusko do nich vkladá nádej, hlási Kyjev 02 - Modified: 2024-10-25 08:04:46 - Feat.: - Title: EÚ sa v očakávaní návratu Trumpa pripravuje posilniť sankcie voči Rusku 03 - Modified: 2024-10-25 07:52:31 - Feat.: - Title: Únia a Čína sa dohodli na ďalšej diskusii o clách na elektrické vozidlá. Chcú nájsť "prijateľné riešenie" 04 - Modified: 2024-10-25 08:39:10 - Feat.: - Title: Rusko útočilo dronmi na Kyjev aj Odesu. Ukrajine sa podarilo zostreliť ruskej strane desiatky dronov 05 - Modified: 2024-10-25 06:55:00 - Feat.: - Title: Moskva útočila na Kyjev, zostrelenie dronov hlási tiež Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. október 2024 11:45