Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ďalšie konflikty vo svete vyhovujú. FOTO: ProfimediaFOTO: Profimedia
StoryEditor

Ukazuje sa, ako ďaleko je Putin schopný zájsť. Rusku vyhovuje ďalší konflikt, húsiovcom dalo citlivé dáta

25.10.2024, 12:09
Autor:
ČTKČTK
  • Rusko sa podľa analytikov, s ktorými denník The Wall Street Journal hovoril, snaží priživovať nestabilitu od Blízkeho východu až po Áziu.
  • Cieľom je odvrátenie pozornosti aj zdrojov Západu od agresie Moskvy na Ukrajine.

Rusko poskytlo jemenským povstalcom húsiovcom prostredníctvom Iránu satelitné údaje na zameriavanie ich raketových a dronových útokov na západné obchodné lode v Červenom mori.

Napísal o tom vo štvrtok večer americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na tri zdroje.

Iránom podporovanej šiitskej skupine sa vďaka tomu podľa denníka darí ochromiť jednu z kľúčových globálnych obchodných trás a ďalej destabilizovať región.

Útok húsiovcov na loď v Červenom mori

Húsiovci, ktoré Spojené štáty označujú za teroristickú organizáciu, začali na nákladne lode v Červenom mori a Adenskom zálive útočiť vlani v novembri, podľa svojho tvrdenia na podporu Palestínčanov vo vojne proti Izraelu v Pásme Gazy.

Neskôr začali na rozširovanie svojich úderov využívať aj údaje z ruských satelitov, povedal denníku jeden zdroj oboznámený s touto záležitosťou a dvaja európski predstavitelia rezortov obrany.

image

„Obchodník so smrťou“ opäť v akcii. Obávaný Viktor But rokoval s teroristami, zistili americkí novinári

Konflikty Rusku vyhovujú

Tieto údaje húsiovcom odovzdávali členovia iránskych revolučných gárd pri svojom nasadení v Jemene, uviedol jeden zo zdrojov.

Táto spravodajská pomoc podľa WSJ ukazuje, ako ďaleko je ruský vládca Vladimir Putin ochotný zájsť v snahe podrývať západný ekonomický a politický poriadok.

Rusko sa podľa analytikov, s ktorými denník hovoril, všeobecne snaží priživovať nestabilitu od Blízkeho východu až po Áziu, aby odvracalo pozornosť aj zdroje Západu od agresie Moskvy na Ukrajine.

image

Krehké podmorské káble. Rusku a Číne sa otvára nová cesta k úderu proti Západu

"Pre Rusko je kdekoľvek akýkoľvek konflikt dobrou správou, pretože odvádza pozornosť sveta od Ukrajiny. Spojené štáty pritom musia vyčleňovať vlastné prostriedky - systémy Patriot alebo delostrelecké granáty - a keď je v hre Blízky východ, je jasné, kam sa ich rozhodnú poslať," povedal denníku Alexander Gabujev, riaditeľ berlínskeho think tanku Carnegie Russia Eurasia Center.

Hovorca ruskej vlády na žiadosť WSJ o komentár bezprostredne nereagoval, hovorca húsiovcov sa odmietol vyjadriť.

Bojové pole v Červenom mori

Červené more, kadiaľ skôr preplával ročne náklad v hodnote zhruba jedného bilióna dolárov, sa od minulého novembra stalo pre globálne lodné spoločnosti bojovým poľom, poznamenal portál The Times of Israel.

Húsiovci, ktorí ovládajú väčšinu západného pobrežia Jemenu, zaútočili raketami a dronmi na viac ako 80 obchodných plavidiel, jednej lodi sa zmocnili a dve potopili. Viacero ďalších striel zachytila ​​námorná koalícia pod vedením USA v Červenom mori alebo nedosiahli svoje ciele.

V reakcii na tieto útoky vedú USA a Británia od januára letecké a raketové údery proti húsiovcom na území Jemenu.

Izrael potom v odvete za útoky na vlastné územie vykonal na konci septembra vzdušné údery na elektráreň v Jemene a kľúčový prístav Hudajdá.

01 - Modified: 2024-10-25 11:04:27 - Feat.: - Title: Ruské vojská útočia všade, Kyjev nie je ochotný rokovať o kompromise, tvrdí Putin 02 - Modified: 2024-10-25 10:14:16 - Feat.: - Title: Musk má k Putinovi bližšie, ako sa zdá. Už dva roky sú v pravidelnom kontakte, USA sú veľmi znepokojené 03 - Modified: 2024-10-25 09:13:51 - Feat.: - Title: Vojaci KĽDR už sú v Kurskej oblasti, Rusko do nich vkladá nádej, hlási Kyjev 04 - Modified: 2024-10-25 08:39:10 - Feat.: - Title: Rusko útočilo dronmi na Kyjev aj Odesu. Ukrajine sa podarilo zostreliť ruskej strane desiatky dronov 05 - Modified: 2024-10-25 06:55:00 - Feat.: - Title: Moskva útočila na Kyjev, zostrelenie dronov hlási tiež Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. október 2024 13:04