Elon Musk je od konca roku 2022 v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Musk má k Putinovi bližšie, ako sa zdá. Už dva roky sú v pravidelnom kontakte, USA sú veľmi znepokojené

25.10.2024, 12:13
Autor:
ČTKČTK

Podľa zdrojov denníka The Wall Street Journal sa rozhovory Elona Muska s Vladimirom Putinom točia okolo osobných a obchodných tém, ale aj súčasnej geopolitickej situácie.

Americký miliardár a aktívny podporovateľ prezidentskej kandidatúry Donalda Trumpa Elon Musk je od konca roku 2022 v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Napísal to denník The Wall Street Journal (WSJ) s odkazom na množstvo informovaných zdrojov z americkej, európskej i ruskej politiky.

Ako je situácia v USA pred prezidentskými voľbami.

Neverejné rokovania šéfa nepriateľskej mocnosti s jedným z najbohatších ľudí sveta, ktorý má vďaka spolupráci svojej firmy SpaceX na americkom vesmírnom programe prístup k tajným informáciám, sú pre amerických predstaviteľov znepokojujúce, uviedol denník.

image

Musk nevie rozlišovať medzi dobrom a zlom a je propagátorom zla, tvrdí Jourová a hovorí o antisemitizme

Veľmi citlivá záležitosť

Podľa zdrojov denníka sa rozhovory točia okolo osobných a obchodných tém, ale aj súčasnej geopolitickej situácie. Putin Muska napríklad požiadal, aby neaktivoval svoju satelitnú internetovú sieť Starlink na území Taiwanu, čím sa chcel vládca Kremľa zavďačiť čínskemu prezidentovi Si Ťin-Pchingovi, s ktorým sa snaží posilňovať väzby v čase obchodných sankcií voči Rusku zo strany Západu.

Musk sa podľa denníka k informácii o kontaktoch s Putinom nevyjadril. Majiteľ automobilky Tesla či sociálnej siete X sa v minulých mesiacoch stal jedným z najdôležitejších Trumpových stúpencov v kampani, ktorá o necelé dva týždne vyvrcholí jeho volebným súbojom s demokratickou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Do Trumpovej kampane investuje desiatky miliónov dolárov, masívne ho podporuje na svojej sociálnej sieti X a aktívne vystupuje na mítingoch. Podľa WSJ mu to v prípade Trumpovho víťazstva môže priniesť zaujímavú pozíciu v administratíve.

image

ANALÝZA: Voľby amerického prezidenta medzi Trumpom a Harrisovou? Je to súboj dvoch úplne rozdielnych svetov

Okrem toho má prístup k tajným informáciám o americkom vesmírnom programe, pretože SpaceX poskytuje techniku ​​Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pre výpravy na obežnú dráhu. Sám Musk o prístupe k týmto citlivým údajom hovoril verejne a vyhlásil, že ich vláda utajuje, pretože sú "strašne nudné".

WSJ píše, že informácie o jeho kontaktoch s Putinom sú vo vláde "starostlivo stráženým tajomstvom", niektorí oslovení predstavitelia Bieleho domu o nich ani nevedeli. Podľa jedného zo zdrojov denníka je americká administratíva vo vzťahu k Muskovi v citlivej pozícii, pretože SpaceX zaisťuje prevádzku satelitov dôležitých pre národnú bezpečnosť a spomínanú prepravu astronautov k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Starlink pre Ukrajinu

"Nepáči sa im to," povedal zdroj denníka k pohľadu vládnych činiteľov na kontakty Muska s Putinom. Vzťah Washingtonu a Moskvy sa dramaticky zhoršil po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022. Sám Musk vtedy podporil Kyjev a poskytol Ukrajine bezplatne sieť svojich satelitov Starlink využiteľnú na civilné i vojenské účely. Na jeseň však začal chcieť za prevádzku siete peniaze a potom prestala byť na vojenské účely využiteľná úplne.

image

Musk venoval Trumpovi 75 miliónov dolárov. Ocitol sa medzi najväčšími darcami republikánov

Musk krok, ktorý sa zhodoval s požiadavkami ruských činiteľov, vysvetľoval obavami z ukrajinského útoku na Krym anektovaný Ruskom, ktorý by podľa neho mohol vyvolať jadrový konflikt. Neskôr sa satelity Starlink začali objavovať v Rusku, Musk však poprel, že by ich tam priamo predával.

Sám pred časom verejne vyhlásil, že sa s Putinom bavil iba raz, a to pred vojnou a o vesmírnych technológiách. Politológ Ian Bremmer však na jeseň 2022 napísal, že mu Musk povedal o svojej konverzácii s Putinom, kde preberali ruské požiadavky pre možné mierové rokovania. Musk to poprel.

Tento rok poskytol Putinovi priestor na svojej sieti X, kde odvysielal rozhovor moderátora Tuckera Carlsona s ruským prezidentom, ktorý mnoho komentátorov označil za nekritickú Putinovu propagáciu. Šéf Kremľa v tomto interview označil Muska za človeka, ktorého nemožno zastaviť. "Musíte s ním niekde nájsť spoločnú reč, musíte hľadať nejaké spôsoby, ako ho presvedčiť," povedal Putin.

01 - Modified: 2024-10-09 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zamotaný príbeh roztržitého Muska. Trumpa neznášal, teraz mu robí klauna 02 - Modified: 2024-10-04 21:31:56 - Feat.: 1 - Title: Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii. Príde vyjadriť podporu 03 - Modified: 2024-09-27 13:27:38 - Feat.: 1 - Title: Ste krásna. Vy génius. Musk popiera románik s premiérkou Meloniovou 04 - Modified: 2024-09-23 12:12:38 - Feat.: 0 - Title: VOĽBY V USA: Taylor Swift či Elon Musk. Kandidáti už debatovať zrejme nebudú, na scénu tak vstupujú celebrity 05 - Modified: 2024-09-20 05:32:49 - Feat.: 1 - Title: Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck: Nie je to od neho pekné 06 - Modified: 2024-09-05 18:37:18 - Feat.: 1 - Title: Trump chce, ak vyhrá voľby, Muska na čele komisie pre vládny audit. Ten súhlasí
01 - Modified: 2024-10-25 11:04:27 - Feat.: - Title: Ruské vojská útočia všade, Kyjev nie je ochotný rokovať o kompromise, tvrdí Putin 02 - Modified: 2024-10-25 10:09:33 - Feat.: - Title: Ukazuje sa, ako ďaleko je Putin schopný zájsť. Rusku vyhovuje ďalší konflikt, húsiovcom dalo citlivé dáta 03 - Modified: 2024-10-25 09:13:51 - Feat.: - Title: Vojaci KĽDR už sú v Kurskej oblasti, Rusko do nich vkladá nádej, hlási Kyjev 04 - Modified: 2024-10-25 08:12:42 - Feat.: - Title: Musk daroval na podporu Trumpovej kampane vyše sto miliónov dolárov 05 - Modified: 2024-10-25 08:39:10 - Feat.: - Title: Rusko útočilo dronmi na Kyjev aj Odesu. Ukrajine sa podarilo zostreliť ruskej strane desiatky dronov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. október 2024 13:04