Miesto izraelského útoku na dom v Chán Júnise v južnom Pásme Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelský útok v Gaze zabil najmenej 12 ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc

25.10.2024, 20:02
Autor:
ČTKČTK

Civilná obrana v Gaze napočítala 12 mŕtvych a niekoľko zranených na mieste, kde podľa nej izraelský dron zaútočil na vozidlo a skupinu ľudí čakajúcich na pomoc v tábore Šatí západne od mesta Gaza.

Najmenej 12 osôb zomrelo pri dnešnom útoku izraelských dronov na skupinu ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc na severe Pásma Gazy, uviedla podľa agentúry AFP palestínska civilná obrana.

Stalo sa to v utečeneckom tábore Šatí pri meste Gaza. Izraelská armáda sa k tomu na otázku AFP bezprostredne nevyjadrila. Katarská televízia už skôr dnes informovala o najmenej 20 mŕtvych pri izraelskom útoku v tomto tábore.

Civilná obrana v Gaze podľa AFP napočítala 12 mŕtvych a niekoľko zranených na mieste, kde podľa nej izraelský dron zaútočil na vozidlo a skupinu ľudí čakajúcich na pomoc v tábore Šatí západne od mesta Gaza. AFP citovala aj svedka z miesta, podľa ktorého sa ľudia zhromaždili, aby čakali na príchod konvoja s humanitárnou pomocou.

"Zasiahli biely minibus a ďalšia strela zasiahla ľudí na ulici," povedal.

image

V Káhire rokovala delegácia Hamasu v snahe obnoviť rokovania o prímerí v Pásme Gazy

Izraelská armáda vedie na severe Pásma Gazy od 6. októbra ďalšiu ofenzívu proti teroristickému hnutiu Hamas, s ktorým na tomto palestínskom území bojuje od vlaňajšieho októbra.

Armáda tvrdí, že umožňuje civilistom bezpečný odchod z tejto oblasti, ale aj vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk dnes uviedol, že "neexistuje bezpečná cesta, kadiaľ by mohli odísť" a že boje aj izraelské letecké údery pokračujú.

Armáda tvrdí, že sa na severe Pásma Gazy snaží zabrániť Hamasu v obnovení bojových jednotiek a že tam už zatkla desiatky členov Hamasu.

Izrael od začiatku októbra dva týždne nepúšťal humanitárnu pomoc na sever Pásma Gazy, čím vyvolal špekulácie, že realizuje plán vojenského obliehania oblasti, aby donútila teroristov z hnutia Hamas vzdať sa. Izraelská vláda odmietla, že by takýto plán vykonávala.

image

Pri izraelskom útoku na Chán Júnis zomrelo niekoľko desiatok ľudí, boli medzi nimi aj deti

Tento týždeň v utorok úrad izraelského ministerstva obrany pre palestínske civilné záležitosti COGAT oznámil, že od 14. októbra umožnil vjazd na sever Pásma Gazy 237 kamiónom s jedlom, vodou, zdravotníckym materiálom a ďalšou humanitárnou pomocou. Predtým dva týždne nepúšťal do tejto oblasti pomoc žiadnu.

Boje s Hamasom a letecké útoky pokračujú aj na juhu Pásma Gazy, kde dnes ráno zomrelo najmenej 38 ľudí, vrátane 14 detí, pri izraelskom útoku na Chán Júnis, informovala už skôr s odvolaním sa na miestny zdravotný činiteľ agentúra AP.

01 - Modified: 2024-10-25 11:34:48 - Feat.: - Title: Libanonský premiér obvinil Izrael z úmyselných útokov na novinárov 02 - Modified: 2024-10-25 11:24:56 - Feat.: - Title: Vakcínu proti obrne v Pásme Gazy dostalo už 450-tisíc detí, tvrdí WHO 03 - Modified: 2024-10-25 08:49:17 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku na Chán Júnis zomrelo niekoľko desiatok ľudí, boli medzi nimi aj deti 04 - Modified: 2024-10-25 08:18:38 - Feat.: - Title: Izraelský úder vyradil z prevádzky druhý hraničný priechod so Sýriou 05 - Modified: 2024-10-25 08:52:44 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že zabil šéfa elitných jednotiek Hizballáhu v južnom Libanone
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. október 2024 20:03