Po vyhlásení výsledkov volieb v Mozambiku sa spustila v hlavnom meste Maputo vlna nepokojov. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Mozambiku sa spustila vlna demonštrácií po vyhlásení výsledkov volieb, zasahovala polícia

25.10.2024, 22:46
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Víťazstvo provládneho kandidáta zatieňuje smrť dvoch predstaviteľov opozície, ktorých zabili neznámi ozbrojenci krátko po tom, ako vyhlásili, že voľby sú zmanipulované.

Prezidentské voľby v Mozambiku vyhral Daniel Chapo, ktorý je predstaviteľom vládnucej strany Frelimo. Zvíťazil drvivou prevahou takmer 71 percent hlasov za volebné účasti 44,5 percenta, informovala štátna volebná komisia.

Chapo si tak zabezpečil jasné víťazstvo bez potreby druhého kola hlasovania. Opozícia ale považuje voľby za zmanipulované, uviedla vo štvrtok agentúra AP.

Druhý kandidát Venâncio Mondlane, ktorý oslovil najmä mladých voličov, získal podľa volebnej komisie 20,2 percenta hlasov. Mondlane, ktorý býval rozhlasovým moderátorom, oficiálne výsledky volieb odsúdil a označil za sfalšované, píše agentúra AFP.

image

Alternatívne Nobelove ceny dostali aktivisti z Filipín, Mozambiku, Predjordánska

Víťazstvo provládneho kandidáta zatieňuje smrť dvoch predstaviteľov opozície, ktorých zabili neznámi ozbrojenci krátko po tom, ako vyhlásili, že voľby sú zmanipulované. Nezávislí volební pozorovatelia z Mozambiku aj zo zahraničia, vrátane EÚ, tiež označili výsledky volieb za sfalšované, napísal portál denníka The Guardian.

"Vyjdeme do ulíc vo všetkých štvrtiach. Nebude tu dosť guliek, tankov, ani slzotvorného plynu pre všetkých z nás," vyzval svojich priaznivcov Mondlane vo videu, ktoré publikoval na facebooku. Viacerí ľudia, najmä mladí, jeho výzvu vypočuli a vyšli na protest do ulíc. Tam si pripomenuli aj dvoch zavraždených opozičných predstaviteľov.

Počas demonštrácie podpaľovali výtržníci pneumatiky, aby zablokovali ulice v hlavnom meste, či ničili volebné bilbordy strany Frelimo. Nepokoje sa snažili upokojiť policajti, na ktorých protestujúci hádzali kamene. Na ich rozohnanie použila polícia slzotvorný plyn, uviedol reportér agentúry AFP.

Mozambik patrí k najchudobnejším krajinám sveta. Dlhodobo sa potýka aj s veľkou mierou korupcie v najvyšších vládnych kruhoch.

01 - Modified: 2024-10-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Musk skúsil to, čo Kočner už pred takmer 20 rokmi. Obaja rozdávali milióny, aby dostali ľudí k volebných urnám 02 - Modified: 2024-10-24 13:49:35 - Feat.: - Title: Odhalili rozsiahly podvod s voličmi. Proruský podnikateľ dal 24 miliónov dolárov na podplatenie Moldavčanov 03 - Modified: 2024-10-23 13:59:49 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby v Bielorusku budú v januári, Lukašenko chce znovu kandidovať 04 - Modified: 2024-10-22 14:51:37 - Feat.: - Title: Good bye, White House. V akom stave zanecháva Biden americkú politiku po štyroch rokoch v kresle prezidenta? 05 - Modified: 2024-10-22 07:08:41 - Feat.: - Title: Ako sily Kremľa ovplyvňujú Moldavsko. Za hlas mi sľúbili tisíc rubľov, hovorí volička pre BBC
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. október 2024 22:49