Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Dnešný deň rozhodne o gruzínskej budúcnosti, uviedla prezidentka Zurabišviliová

26.10.2024, 10:53
Autor:
ČTKČTK

Ako dnešné hlasovanie dopadne, možno podľa médií ťažko odhadovať. Existuje len málo spoľahlivých prieskumov verejnej mienky, upozornil Reuters.

Dnešný deň rozhodne o gruzínskej budúcnosti, vyhlásila prezidentka kaukazskej krajiny Salome Zurabišviliová po tom, čo odvolila v parlamentných voľbách.

Tie sú gruzínskou opozíciou aj zahraničnými médiami označované za hlasovanie vyberajúce medzi Európou a Ruskom. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Dnes večer príde víťazstvo, ktoré bude víťazstvom Gruzínska, celého Gruzínska," vyhlásila Zurabišviliová, ktorá hlasovanie vníma ako voľbu medzi "európskou budúcnosťou a ruskou minulosťou", ako už predtým povedala médiám.

Zakladateľ vládneho zoskupenia Gruzínsky sen, miliardár Bidzina Ivanišvili, voľby označil za jednoduché rozhodovanie. "Buď zvolíme vládu, ktorá bude slúžiť vám, gruzínskemu ľudu..., alebo zvolíme agenta cudzej krajiny, ktorý bude plniť iba úlohy cudzej krajiny," povedal proruský politik po tom, čo v metropole Tbilisi odhlasoval. Už pred voľbami varoval pred zatiahnutím Gruzínska do vojny na Ukrajine.

image

V Gruzínsku začali parlamentné voľby, môžu rozhodnúť o ďalšom smerovaní krajiny

Ako dnešné hlasovanie dopadne, možno podľa médií ťažko odhadovať. Existuje len málo spoľahlivých prieskumov verejnej mienky, upozornil Reuters.

Sondáže opozícii naklonených médií podľa agentúry naznačujú, že vládnuci Gruzínsky sen príde o väčšinu v parlamente, zatiaľ čo dáta provládnych prieskumov predpovedajú doteraz najsilnejší výkon vládnuceho bloku.

Volebné miestnosti sa v 3,7-miliónovej krajine uzavrú o 20:00 (18:00 SELČ), krátko potom sa očakáva zverejnenie odhadov výsledkov.

Gruzínsko od získania nezávislosti po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 vystupovalo ako prozápadné krajiny a krátko po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 požiadalo o členstvo v Európskej únii.

image

Budú sa zodpovedať za "vojnové zločiny". Mocný oligarcha chce zakázať gruzínske opozičné strany

Vzťahy so Západom sa však v poslednom čase zhoršili. Parlament tento rok schválil dva zákony, ktoré presadil Gruzínsky sen, a ktoré kritici označujú za normy inšpirované Ruskom, kde režim zaviedol niekoľko represívnych opatrení proti svojim odporcom alebo sexuálnym menšinám.

Gruzínske normy sa dočkali kritiky v EÚ, ktorá kvôli zákonu o zahraničnom vplyve pozastavila gruzínsky prístupový proces.

01 - Modified: 2024-10-26 06:16:15 - Feat.: - Title: V Gruzínsku začali parlamentné voľby, môžu rozhodnúť o ďalšom smerovaní krajiny 02 - Modified: 2024-10-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia figúrka na Putinovej šachovnici stojí pred zlomovým momentom, všetko sa točí okolo tajomného miliardára 03 - Modified: 2024-10-25 13:13:26 - Feat.: - Title: Kremeľ obviňuje Západ z ovplyvňovania volieb v Gruzínsku 04 - Modified: 2024-10-24 14:28:03 - Feat.: - Title: Gruzínski vyšetrovatelia prehľadali priestory americkej firmy a členov think tanku 05 - Modified: 2024-10-24 07:09:45 - Feat.: - Title: Budú sa zodpovedať za "vojnové zločiny". Mocný oligarcha chce zakázať gruzínske opozičné strany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. október 2024 10:54