Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA vyzývajú na vyšetrenie nezrovnalostí pri voľbách v Gruzínsku, vyhlásil Blinken

28.10.2024, 06:20
Autor:
TASRTASR

Voľby boli vnímané ako súboj medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom a prozápadnou opozíciou usilujúcou sa o členstvo v EÚ.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sa pridávajú k výzvam pozorovateľov na úplné vyšetrenie správ o nezrovnalostiach pri voľbách v Gruzínsku.

Tamojšia opozícia odmietla uznať víťazstvo vládnucej strany Gruzínsky sen, ktorá je považovaná za blízku Rusku. Informujú agentúry Reuters a AFP.

"Vyzývame politických lídrov Gruzínska, aby dodržiavali zásady právneho štátu, zrušili právne predpisy, ktoré oslabujú základné slobody, a spoločne riešili nedostatky vo volebnom procese," uviedol Blinken vo vyhlásení.

image

Pozorovatelia vyjadrili znepokojenie ohľadom priebehu volieb v Gruzínsku. Hovoria o nerovných podmienkach

Šéf diplomacie USA poukázal na správy zahraničných a miestnych pozorovateľov o tom, že predvolebnú situáciu poznačilo kupovanie hlasov a zastrašovanie voličov zo strany Gruzínskeho sna.

Gruzínska volebná komisia oznámila, že v sobotňajších voľbách získal Gruzínsky sen vyše 54 percent hlasov. Volebný proces však sprevádzali tvrdenia o rozsiahlych podvodoch.

Opozícia odmietla uznať výsledky a najsilnejšia opozičná aliancia Koalícia za zmenu avizovala, že do nového parlamentu nezasadne.

image

Gruzínsko sa stalo pri voľbách obeťou špeciálnej ruskej operácie, tvrdí prezidentka. Vyzvala k protestom

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v nedeľu povedala, že jej vlasť sa stala obeťou "špeciálnej operácie" hybridnej vojny Ruska. Vyzvala zároveň spoluobčanov, aby v pondelok večer v Tbilisi protestovali proti volebným výsledkom, ktoré označila za "totálne sfalšovanie a krádež" ich hlasov.

Na prešetrenie nezrovnalostí okolo hlasovania vyzval v nedeľu gruzínske úrady aj predseda Európskej rady Charles Michel.

Voľby boli vnímané ako súboj medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom a prozápadnou opozíciou usilujúcou sa o členstvo v EÚ.

Gruzínsko je od decembra 2023 kandidátskou krajinou. V reakcii na prijatie "zákona o zahraničných agentoch" však Brusel v júli pozastavil prístupový proces a zmrazil desiatky miliónov eur finančnej pomoci.

01 - Modified: 2024-10-27 20:23:55 - Feat.: - Title: Gruzínska opozičná strana sa odmieta ujať poslaneckých mandátov. Nechce tak legitimizovať voľby 02 - Modified: 2024-10-27 19:52:10 - Feat.: - Title: Pozorovatelia vyjadrili znepokojenie ohľadom priebehu volieb v Gruzínsku. Hovoria o nerovných podmienkach 03 - Modified: 2024-10-27 17:58:01 - Feat.: - Title: Orbán odcestuje v pondelok do Gruzínska, stretne sa s premiérom krajiny 04 - Modified: 2024-10-27 18:05:15 - Feat.: - Title: Gruzínsko sa stalo pri voľbách obeťou špeciálnej ruskej operácie, tvrdí prezidentka. Vyzvala k protestom 05 - Modified: 2024-10-27 16:00:46 - Feat.: - Title: Obyvatelia Gruzínska volili vlasteneckú stranu podporujúcu rodiny, vyhlásil Szijjártó
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. október 2024 06:21