Prezident Petr Pavel na Pražskom hrade vymenuje nových generálov. FOTO: X/Pražský hrad
StoryEditor

Česko si pripomenie 106. výročie vzniku Československa. Prezident Pavel odovzdá vyznamenanie

28.10.2024, 07:27
Autor:
ČTKČTK

Ľuďom sa pri dni otvorených dverí otvorí napríklad Strakova akadémia, kde úraduje vláda, Poslanecká snemovňa či Senát. Rovnako budú môcť navštíviť aj budovy ministerstiev.

Ľudia v Česku si dnes pripomínajú 106. výročie vzniku samostatnej Československej republiky. V Prahe a ďalších mestách sa uskutočnia pietne akcie a slávnostné ceremoniály.

Prezident Petr Pavel menuje nových generálov a na Pražskom hrade večer odovzdá štátne vyznamenanie. Senát a Snemovňa na ocenenie navrhli stovky ľudí, Pavol podľa prezidentskej kancelárie vyznamená 56 osobností.

Pietny akt

Predstavitelia štátu sa dopoludnia zúčastnia tradičného pietneho aktu ku Dňu vzniku samostatného československého štátu pri Národnom pamätníku na pražskom Vítkove.

Niektorí z nich potom položia vence k pomníku prvého československého prezidenta Tomáša Garyka Masaryka na pražskom Hradčanskom námestí.

Na poludnie Pavel na Hrade menuje nových generálov. Podľa návrhu vlády by sa nimi mohli stať riaditeľ Vojenského spravodajstva Petr Bartovský alebo náčelník Vojenskej polície Jiří Roček.

Štátne vyznamenania sa budú odovzdávať tradične večer vo Vladislavskej sále, mená ocenených Hrad vopred nezverejňuje.

Československá obec legionárska popoludní organizuje pri pomníku na pražskom námestí Pod Emauzy spomienkové stretnutie na uctenie pamiatky padlých legionárov.

Bohoslužbu s modlitbou za domov popoludní v hradčanskom kostole svätého Jána Nepomuckého povedú pražský arcibiskup Ján Graubner a predseda Ekumenickej rady cirkví Tomáš Tyrlík.

Deň otvorených dverí

Ľuďom sa pri dni otvorených dverí otvorí napríklad Strakova akadémia, kde úraduje vláda, Poslanecká snemovňa, Senát alebo napríklad budovy ministerstva školstva, poľnohospodárstva a priemyslu a obchodu.

Fasádu Strakovej akadémie večer slávnostne nasvietia farby štátnej vlajky. Deň vzniku Československa pripomenie aj Sokolský beh republiky.

Spomienkový akt sa uskutoční napríklad v Lánoch, Brne, Ostrave, Pardubiciach, Olomouci, Beroune, Kutnej Hore, Českej Lípe, Chrudimi alebo v Znojme.

Mladoboleslavské Letecké múzeum Metoda Vlacha výročia pripomenie vojenskými ukážkami z bitky pri Zborove, do ktorej sa v prvej svetovej vojne významne zapojili československí legionári.

01 - Modified: 2024-10-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo je na hradoch a zámkoch menej turistov? 02 - Modified: 2024-10-26 09:00:00 - Feat.: - Title: Nie som vo vojne s poľovníkmi, ale zmena pravidiel je potrebná 03 - Modified: 2024-10-26 08:12:49 - Feat.: - Title: Jedna z najstarších aerolínií na svete končí, v Prahe pristane jej posledný let 04 - Modified: 2024-10-24 12:52:51 - Feat.: - Title: Fiala a kardinál Parolin podpísali zmluvu medzi Českom a Svätou stolicou 05 - Modified: 2024-10-23 11:53:41 - Feat.: - Title: V Gruzínsku zadržali českého novinára, vzali mu mobil aj doklady
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. október 2024 07:28