Japonský premiér a prezident Liberálno-demokratickej strany Šiger Išiba. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Japonská vládna koalícia prišla vo voľbách o parlamentnú väčšinu

28.10.2024, 08:53
Autor:
ČTKČTK

Premiér Šiger Išiba zvolal predčasné voľby po tom, čo bol v septembri zvolený do čela strany.

Japonská vládna koalícia na čele s Liberálnodemokratickou stranou (LDP) v nedeľných parlamentných voľbách prišla o väčšinu v dolnej komore zákonodarného zboru.

Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej sa tak zvyšuje neistota ohľadom zloženia budúcej vlády v krajine, ktorá je štvrtou najväčšou ekonomikou sveta.

LDP premiéra Šigeru Išibu zostáva najsilnejšou stranou v japonskom parlamente a nie je pravdepodobné, že by sa odohrala zmena na čele vlády, pripomenula AP.

Strata väčšiny však Išibovi sťaží presadzovanie politiky jeho strany v parlamente a je možné, že bude musieť nájsť tretieho koaličného partnera.

Súčasná vládna koalícia si zachovala väčšinu hornej komory parlamentu, ktorá má však menej právomocí.

image

Japonské exit polly predpovedajú porážku vládnucej strany vo voľbách. Po 15 rokoch tak zrejme stratí väčšinu

LDP spolu s centristickou Stranou spravodlivosti a čistoty (Kómeitó) bude mať v 465-člennej dolnej komore 215 mandátov, čo je podľa japonských médií výrazný pokles oproti predchádzajúcej väčšine 279 kresiel. Ide o najhorší výsledok tejto koalície od roku 2009, kedy bola nakrátko odstavená od moci.

"Doterajšie výsledky sú veľmi tvrdé a my ich berieme veľmi vážne," povedal Išiba v nedeľu neskoro večer japonskej televízii NHK. "Myslím si, že nám voliči hovoria, aby sme sa viac zamysleli a stali sa stranou, ktorá splní ich očakávania," dodal s tým, že LDP aj naďalej povedie vládnu koalíciu. Povedal tiež, že LDP je pripravená v niektorých otázkach spolupracovať s opozíciou.

image

Japonský premiér rozpustil dolnú komoru parlamentu a vyhlásil predčasné voľby

Hlavná opozičná sila, Ústavnodemokratická strana Japonska (CDPJ), získala 148 kresiel namiesto predchádzajúcich 98. Šéf CDPJ Jošihiko Noda Yoshihiko označoval voľby za vzácnu šancu na zmenu vlády a vyhlásil, že chce stať na čele koalície s ďalšími opozičnými zoskupeniami. Hľadanie potenciálnych koaličných partnerov ale CDPJ hľadá len ťažko.

Premiér Išiba zvolal predčasné voľby po tom, čo bol v septembri zvolený do čela strany. Jeho predchodca Fumio Kišida v polovici augusta kvôli korupčným škandálom LDP a nízkej podpore oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie vo vnútrostraníckych voľbách.

01 - Modified: 2024-10-27 15:46:50 - Feat.: - Title: Japonské exit polly predpovedajú porážku vládnucej strany vo voľbách. Po 15 rokoch tak zrejme stratí väčšinu 02 - Modified: 2024-10-23 08:07:17 - Feat.: - Title: Akcie japonskej dopravnej firmy na burze debutovali rastom o takmer polovicu 03 - Modified: 2024-10-19 07:09:20 - Feat.: - Title: Sídlo japonskej vládnej strany sa stalo cieľom útoku, podozrivého zatkli 04 - Modified: 2024-10-16 16:00:00 - Feat.: - Title: Japonsko chce byť energeticky samostatnejšie, vracia sa k jadru. Miestnych desí scenár Fukušima 05 - Modified: 2024-10-13 08:00:00 - Feat.: - Title: Jeho trest za vojnové zločiny mu prišiel krátky. Japonský generál si v záhrade postavil väzenie, v ktorom nakoniec zomrel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. október 2024 14:43