putin smiech sočiReuters
StoryEditor

Putin si "ruskú kauzu" okolo Trumpa viditeľne užíva, naoko karhal Lavrova

18.05.2017, 11:43
Autor:
ahaahaReutersReuters
Ruský prezident označil Trumpových oponentov za hlúpych, alebo nebezpečných a skorumpovaných.

Ruský prezident Vladimir Putin si škandál vo Washingtone okolo údajných kontaktov medzi administratívou Donalda Trumpa a Moskvou evidentne užíva. V stredu na tlačovej konferencii zo srandy pokarhal svojho ministra zahraničia Sergeja Lavrova, že sa s ním nepodelil o tajné informácie, ktoré mu mal Trump nedávno vyzradiť.

"Budem mu musieť udeliť napomenutie, pretože on sa s nami o tieto tajomstvá nepodelil. Ani so mnou, ani s predstaviteľmi ruských tajných služieb. To je od neho veľmi škaredé," pokarhal v stredu Putin zo srandy Lavrova na tlačovej konferencii v Soči. Na oboch ruských politikoch bolo vidieť, že si "ruskú kauzu" okolo Trumpa užívajú, podotýka spravodajský server BBC.

Denník The Washington Post v pondelok uviedol, že Trump počas stretnutia vo Washingtone vyzradil Lavrovovi prísne tajnú informáciu o Islamskom štáte, ktorú USA získali prostredníctvom rozviedky neupresneného spojenca.

Informácia bola považovaná z dôvodu ochrany zdroja za mimoriadne citlivú, preto nebola určená ani na odovzdanie ďalším spojencom.

Putin v stredu vyhlásil, že šéf Bieleho domu pri stretnutí s Lavrovom žiadnu tajnú informáciu nevyzradil a americkému Kongresu ponúkol, že zverejní prepis schôdzky. Americkí politici však túto ponuku na diaľku odmietli. "Či už je v Putinových poznámkach čokoľvek, veľmi by som im neveril," vyhlásil republikánsky senátor Marco Rubio.

​Trump od svojho zvolenia čelí obvineniam, že sa do Bieleho domu dostal s pomocou Rusov a s Moskvou udržuje až príliš priateľské vzťahy. V posledných dňoch je pod paľbou kritiky za to, že údajne požiadal nedávno odvolaného šéfa FBI Jamesa Comeyho o ukončenie vyšetrovania stykov svojho bezpečnostného poradcu Michaela Flynna s Ruskom.

Putin v stredu škandály vo Washingtone zhodnotil ako "politickú schizofréniu" a Trumpa poľutoval, že mu jeho politickí protivníci nedovolia v pokoji vládnuť. "Len ťažko si môžeme predstaviť, s čím ľudia, ktorí generujú takéto nezmysly, prídu nabudúce," napomenul Trumpových oponentov.

"Prekvapuje ma, že otriasajú domácou politickou scénou za použitia protiruských sloganov. Buď nechápu, akú škodu tým pôsobia svojej vlastnej krajine, a v tom prípade sú proste hlúpi, alebo ničomu nerozumejú, a v tom prípade sú nebezpeční a skorumpovaní," dodal šéf Kremľa.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:00