Reuters
StoryEditor

VIDEO: Erdoganova ochranka v USA skopala demonštrujúcich Kurdov. Úrady ju chcú stíhať

18.05.2017, 14:32
Autor:
fasfas
Videá zo situácie vyvolali šok na sociálnych sieťach a prinútili k oficiálnej reakcii aj ministerstvo zahraničia.

Americké ministerstvo zahraničia oficiálne odsúdilo útok ochranky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na neozbrojených kurdských demonštrantov vo Washingtone. V hlavnom meste USA v utorok protestovali proti Erdoganovi, ktorý priletel na oficiálnu návštevu a rokoval so svojím náprotivkom Donaldom Trumpom.

Demonštrácia bola podľa amerických médií mierumilovná. U členov ochranky tureckého prezidenta však vyvolala násilnú reakciu, keď zistili, že ide o protivládných a prokurdských protestujúci.

Videá zo situácie vyvolali šok na sociálnych sieťach a prinútili k oficiálnej reakcii aj ministerstvo zahraničia. "Dávame tureckej vláde čo najsilnejšie najavo naše znepokojenie," komentovala v stredu hovorkyňa diplomacie Heather Nauertová podľa portálu International Business Times (IBT).

Na záberoch z miesta neďaleko sídla americkej demokracie Kongresu muži v čiernych oblekoch naháňajú demonštrantov a kopú do nich. Washingtonská polícia sa im v tom snaží neúspešne zabrániť.

Celkom 11 ľudí bolo zranených, dvoch mužov policajti kvôli násilnému útoku zadržali. Niektorí americkí zákonodarcovia volajú po oficiálnom obvinení z trestného činu.

"Aby sme vyslali jasnú správu, že takéto násilné činy nemôžu byť tolerované, žiadam vás, aby ste okamžite konali a vzniesli obvinenie, než títo muži opustia USA," požiadal šéf komisie pre zahraničné záležitosti v dolnej komore Kongresu Ed Joyce ministra zahraničia Rexa Tillersona. Dodal, že zamestnanci zahraničných vlád by nemali byť imúnni voči stíhanie za trestné činy.

Útočníkov odsúdila tiež washingtonská starostka Muriel Bowserová, ktorá sľúbila, že sa v spolupráci so šéfom tamojšej polície Petrom Newshamom postará o obvinenie mužov. "To, čo sme videli, bol násilný útok na mierumilovnú demonštráciu. Je to proti hodnotám nás Washingtončanov aj Američanov všeobecne," povedala pre IBT.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:25