Mafra/Petr Topič
StoryEditor

Opozičník, ktorý prežil dve otravy: Nechceme vymeniť Chodorkovského alebo Navalného za Putina

20.05.2017, 00:00
Autor:
chocho
Prvýkrát ho niekto otrávil v roku 2015, zotavoval sa z toho rok. Druhýkrát sa to stalo 2. februára tohto roka.

"V Rusku je podozrivo veľká úmrtnosť politických oponentov a kritikov prezidenta Putina." Povedal to v rozhovore s Petrou Procházkovou uverejnenom na portáli lidovky.cz významný predstaviteľ ruskej demokratickej opozície Vladimir Kara-Murza. Nechýbalo veľa a v tejto smutnej štatistike sa mohol ocitnúť aj on. Bol totiž otrávený. Dvakrát.

"Všetky orgány mi vypovedali službu"

Prvýkrát ho niekto otrávil v roku 2015, zotavoval sa z toho rok. Druhýkrát sa to stalo 2. februára tohto roka. Kara-Murza sa domnieva, že v oboch prípadoch išlo o tú istú látku. "Pretože môj organizmus reagoval v oboch prípadoch úplne rovnako. Všetky orgány mi vypovedali službu. Zloženie jedu ešte nepoznáme, ale moji advokáti získali vzorky mojej krvi odobraté po otrave a poslali ich do zahraničných laboratórií," tvrdí. Za šesť hodín mal jed úplne paralyzovať celý jeho organizmus.

Pochybovačom, ktorí tvrdia, že ak by ho chceli zabiť profesionáli, tak by sa im to podarilo na prvý pokus a preto možno šlo skôr o jeho vystrašenie, odpovedá jednoznačne. "Určite nie." Myslí si, že si to atentátnici len zle spočítali. "Mal som totiž letieť do Ameriky. Keby to začalo pôsobiť o chvíľočku neskôr, už by som bol v lietadle a nedalo by sa nič robiť. Desať hodín letu by som neprežil. Lenže možno bol môj organizmus oslabený po predošlej otrave a zareagoval skôr, než si oni spočítali," hovorí.

V galérii si pozrite zavraždených kritikov Kremľa:

Kto za jeho otravou môže byť, presne nevie. Isté podozrenie ruský opozičný predstaviteľ však predsa len má. "Spôsob, akým bola akcia vykonaná, ma privádza na myšlienku, že na mňa zaútočili ľudia v minulosti alebo teraz slúžiaci v ruských tajných službách," vysvetľuje.

Tvrdí, že ruské úrady sa o jeho prípad nezaujímali. "V roku 2015 aj teraz sme podali žiadosť o začatie trestného konania vo veci pokusu o vraždu. Ani raz mi nikto neodpovedal," vyhlásil v rozhovore. "Je to ďalší dôkaz toho, že nás, predstaviteľov opozície, ruský zákon nechráni," dodáva.

Chce zmenu celého systému

"Kritizovali Putina a ich vrahovia, skutoční vrahovia, ktorí si ich objednali, nikdy neboli potrestaní." To majú podľa Kara-Murzu spoločné obete vrážd z radov novinárov a politikov v Rusku. Politickú zodpovednosť za ich smrť prisudzuje prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

A ako si predstavuje budúcnosť Ruska? "My nechceme vymeniť Chodorkovského za Putina, alebo Navalného za Putina, jedného cára za iného, trochu lepšieho. Už cára nechceme vôbec. Potrebujeme zmeniť celý systém," vyhlásil.

01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:43