čína vojakReuters
StoryEditor

Číňania paralyzovali CIA. Systematicky likvidujú amerických špiónov vo svojich radoch

21.05.2017, 13:37
Autor:
ČTKČTKabaaba
Čínska vláda systematicky likviduje informátorov, ktorí na režim donášali Spojeným štátom. Podarilo sa im ich uväzniť či zabiť až dvadsať.

Úspechy Číňanov sú tak rozsiahle, že čínsky odbor americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v minulých rokoch úplne paralyzovali. Informoval o tom denník The New York Times.

"Stratili sme ďalšieho," znelo opakovane z druhej strany slúchadla na ústredí CIA v rokoch 2010 až 2012. Doma pritom na spravodajcov tlačila Obamova administratíva, ktorá chcela vedieť, prečo nedostávajú toľko informácií z Číny ako predtým.

Zastrelený pred kolegami

Číňania viedli vojnu proti budovanej sieti informátorov a postupne odrezávali USA od zdrojov. Jeden zo spolupracovníkov CIA bol podľa troch nemenovaných zdrojov denníka The New York Times zastrelený priamo pred kolegami pred vládnou budovou. Išlo údajne o varovanie ostatným ľuďom odovzdávajúcim informácie americkej strane.

Zdroje denníku opísali narušenie informačnej siete ako najhoršie za posledné desaťročie. Nie je jasné, či Číňania dokázali informátorov odhaliť vďaka "krtkovi" priamo v CIA alebo hackerskému útoku proti spravodajskej službe.

Správa však ukazuje na ohromné ​​úspechy Číňanov v snahe zničiť špionáž Američanov na svojej pôde ešte pred mediálne známym hackerským útokom v roku 2015, pri ktorom sa dostali k tisícom dokumentov a osobných záznamov vrátane tých patriacich informátorom.

Operácia Mediar

Štyria bývalí činiteľa CIA denníku NYT povedali, že tok informácií z čínskeho vládneho aparátu začal vysychať v roku 2010 a o rok neskôr začali miznúť informátori. Aby tieto udalosti vyšetrili, začali CIA a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) spoločnú operáciu nazvanú Mediar.

Vyšetrovatelia preskúmali všetky operácie výzvedných služieb v Pekingu a preverovali všetkých zamestnancov americkej ambasády v čínskom hlavnom meste. Hon na "krtka" skončil u bývalého tajného agenta CIA, ktorý pracoval v oddelení pre Čínu. Chýbali však dôkazy a snaha o zatknutie tak zlyhala. Možný zradca CIA teraz vraj žije v inej ázijskej krajine.

Niektorí však nikdy neverili teórii o krtkovi a myslia si, že mená spolupracovníkov CIA sa dostali k Číňanom kvôli nedbanlivosti vlastných agentov, ktorí sa na miesta zrazov dostávali vždy rovnakou cestou a so svojimi zdrojmi sa stretávali na rovnakých miestach, čím sledovanie čínskemu režimu uľahčili. Niektorí sa dokonca schádzali so svojimi zdrojmi v reštauráciách, kde mal čínsky režim odpočúvacie zariadenia.

Okolo roku 2013 sa Číňanom prestalo dariť odhaľovať agentov pracujúcich pre Spojené štáty a CIA, hoci nie je celkom jasné prečo. Od tej doby sa podľa denníka spravodajcovia snažia svoju sieť informátorov obnoviť. CIA odmietla správu komentovať.

01 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 02 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:38