Reuters
StoryEditor

Súhlaste s európskou armádou a Paríž prenechá Únii prestížny post? Macron vyvracia špekulácie

22.09.2021, 10:48
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky prezident tlačí na užšiu spoluprácu v rámci európskej 27-čky.

Elyzejský palác dnes poprel správu britského denníka The Daily Telegraph, podľa ktorej je Francúzsko ochotné ponúknuť svoje stále kreslo v Bezpečnostnej rade OSN Európskej únii, ak budú členské štáty súhlasiť s plánom Paríža na vytvorenie európskej armády.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zosilňuje svoje snahy o väčšiu bezpečnostnú spoluprácu EÚ vzhľadom k hlbokej diplomatickej kríze, ktorú vyvolalo uzavretie paktu medzi USA, Britániou a Austráliou zvanej AUKUS.

"Jasne to odmietame. Miesto (v BR OSN) je naše a tiež tak zostane," uviedla vo vyjadrení Macronova kancelária. "Budeme koordinovať svoje kroky s EÚ tak, ako to bude potrebné, a so všetkou suverenitou," dodal Elyzejský palác.

The Daily Telegraph sa vo svojom článku odvolával na vyjadrenie nemenovaného blízkeho Macronovho priateľa. O prenechanie francúzskeho kresla Európskej únii sa podľa denníka v Bruseli v poslednej dobe často hovorí a na Paríž v tomto smere údajne vyvíja tlak napríklad Nemecko.

Francúzsko je po odchode Británie z EÚ jediným členským štátom dvadsaťsedmičky sa stálym miestom v BR OSN, čo je orgán, ktorý dohliada na medzinárodný mier. Stáli členovia, medzi ktorých sa radí okrem Francúzska aj USA, Rusko, Čína a Británia, ako jediní v rade disponujú právom veta.

​Francúzsko sa dostalo do diplomatickej roztržky s USA, Britániou a Austráliou kvôli uzavretiu ich strategického paktu, v dôsledku ktorého Paríž prišiel okrem iného o masívny zbrojný kontrakt s Canberrou. Macron odvtedy zosilňuje svoje snahy o užšiu vojenskú a zahraničnopolitickú spoluprácu členských krajín EÚ, v podobnom duchu sa vyslovujú aj vysokí únijní predstavitelia.

Hoci je vznik samostatnej európskej armády ešte pomerne vzdialenou vyhliadkou, Macron sa podľa The Daily Telegraph snaží aspoň položiť jej základy. Lídri únie napríklad tento mesiac navrhli vytvorenie síl rýchlej reakcie o 5000 mužoch, aby mohla EÚ okamžite reagovať na krízy podobnej tej, ktorá vypukla v auguste v Afganistane.

Správa The Daily Telegraph vyvolala pobúrené reakcie niektorých politických lídrov vo Francúzsku. K rýchlemu popretiu informácie vyzval Macrona šéf ľavicovej strany nepodrobenia Francúzsko (LFI) Jean-Luc Mélenchon. "Ak je táto informácia pravdivá, ide o akt zrady voči štátu," napísala na twitteri šéfka krajne pravicového Národného združenia (RN) Marine Le Penová.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 05 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:49