islamský štát vlajkaReuters
StoryEditor

"Ako nacisti v koncentrákoch." Objavili sa dôkazy o ohavných experimentoch Islamského štátu na ľuďoch

27.05.2017, 00:00
Autor:
fasfas
Z nájdených dokumentov vychádza najavo, že vyrobené zbrane mali byť v budúcnosti používané na rôzne ciele na európskom kontinente.

Na univerzite v Mósule sa robili hrozné experimenty. Podľa dokumentov, ktoré sa dostali do rúk britskému denníku The Times, si teroristi z Islamského štátu (IS) viedli záznamy o pokusoch s chemickými zbraňami. "Pokusnými králikmi" boli živí ľudia, džihádisti si preto vyslúžili porovnanie s praktikami nacistických vedcov.

Osloboditelia našli detailné popisy pokusov

Iracké špeciálne jednotky pri oslobodzovaní východného Mósulu na jeseň dobyli aj areál tamojšej univerzity. Na jej pôde našli osloboditelia detailné popisy pokusov na ľuďoch a dôkazy o tom, že testy viedli k ich smrti.

Podľa londýnskeho denníka The Times teroristi používali jednoducho získateľné pesticídy, z ktorých chceli vyrobiť chemické zbrane. Reportéri denníka to zistili z dokumentov získaných z univerzity. Ich pravosť potvrdili aj predstavitelia z americkej a britskej armády.

Podľa hovorcu vojenskej koalície v Iraku vedenej USA Ryana Dillona sú na mieste dôkazy o tom, že tam IS používal v poslednom čase chemikálie, ktoré je možné jednoducho zohnať. "Vieme, že IS je ochotný používať chemické zbrane. Nechceme ale, aby sa v tom vylepšovali," uviedol Dillon. Vychádza tiež z toho, že je od polovice apríla v Mósule alebo jeho okolí zdokumentovaných viac ako 15 chemických útokov.

Zistenie britských médií prichádza krátko potom, čo vyšlo najavo, že IS oslovoval zbrojných expertov z celého sveta a chemický výskum presunul, v strachu z jednotiek postupujúcich na Mósul, do Sýrie. Tam pracujú v chemickom sklade na brehu rieky Eufrat v Rakke, alebo blízko nej. Z nájdených dokumentov vychádza najavo, že vyrobené zbrane mali byť v budúcnosti používané na rôzne ciele na európskom kontinente.

Smrť z jedného gramu

The Times popisujú aj detaily niektorých pokusov, ktoré IS vykonával v trvaní asi tri roky. Jeden z mužov, ktorí museli utrpenie podstúpiť, vydržal iba desať dní, počas ktorých mu vedci IS podávali jedlo, ktoré obsahovalo aj síran talný. To mužovi spôsobilo rozsiahle opuchy mozgu a žalúdka. Všetky zlúčeniny tália sú totiž toxické, síran talný však najviac. Používa sa na ničenie hlodavcov a smrteľná dávka pre dospelého človeka činí jeden gram.

Inému mužovi zase priamo do žily džihádisti injekciou pichali nikotínovú bázu, na ktorú neexistuje protilátka. Počas niekoľkých sekúnd mal upadnúť do bezvedomia a počas dvoch hodín zomrieť, informujú The Times. Bežne sa dá kúpiť v náplniach do elektronických cigariet.

"Je to strašné pripomenutie praktík nacistov, ktorí testovali nervové plyny na ľuďoch," povedal expert na chemické zbrane Hamish de Bretton-Gordon. Pripomenul, ako za druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Sachsenhausen prebiehali na väzňoch tisícky experimentov s yperitom.

Podľa Pentagonu sa tisícky bojovníkov IS zhromaždili južne od sýrskej Rakky. Predpokladajú, že tam sa tiež nachádza vodca IS Abú Bakr al-Bagdádí a presunuté chemického laboratória. "Vieme, že veľa vedúcich činiteľov presúvajú preč z Rakky. Máme tiež podozrenie, že tam končia aj technickí experti," uviedol pre americkú stanicu CNN hovorca amerického ministerstva obrany Adrian Rankine-Galloway.

01 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 02 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 03 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 04 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu 05 - Modified: 2024-03-26 11:32:12 - Feat.: - Title: Islamský štát sa po údajnom mučení Tadžikov vyhráža Rusku ďalšími útokmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:39