Na prvú dávku vakcíny Sputnik V aktuálne čaká 4752 ľudí (ilu)TASR
StoryEditor

K Pfizeru dostanú letenku aj hotel. Rusi cestujú za zahraničnými vakcínami

22.09.2021, 23:41
Autor:
ČTKČTK
Zájazd zákazníkom umožní nechať sa zaočkovať jednou zo štyroch rôznych vakcín, vrátane vakcíny od firmy Pfizer.

Ruské cestovné kancelárie ponúkajú zájazdy do zahraničia Rusom, ktorí si želajú nechať sa očkovať zahraničnými vakcínami proti covidu-19. Frustruje ich totiž skutočnosť, že očkovanie ruskými vakcínami v cudzine neuznávajú, napísala agentúra Reuters.

Moskva nepovolila žiadnu zahraničnú vakcínu na použitie v Rusku. Schválila štyri vakcíny ruskej výroby, vrátane Sputnika V, ktorý je podávaný v dvoch dávkach. Žiadnu z ruských vakcín neschválila Svetová zdravotnícka organizácia WHO či Európska únia.

WHO podľa oznámenia Panamerickej zdravotníckej organizácie z 15. septembra prerušilo schvaľovanie Sputnika V až do opätovnej inšpekcie továrne, ktorá neprešla predchádzajúcou kontrolou.

Stúpol dopyt 

Od tohto oznámenia stúpol Rusku dopyt po cestách, ktoré by umožnili záujemcom nechať sa očkovať vakcínami schválenými WHO, uviedla riaditeľka združenia ruských cestovných kancelárií Ator Maja Lomidzeová.

Väčšina zájazdov, ktorých cena sa pohybuje medzi 600 až 850 eurami, smeruje do Srbska. Jedna cestovná kancelária ponúka Nemecko. Zájazd zákazníkom umožní nechať sa zaočkovať jednou zo štyroch rôznych vakcín, vrátane vakcíny od firmy Pfizer. Ak sa zákazník chce nechať očkovať dvoma injekciami, musí si zakúpiť zájazdy dva.

Let aj ubytovanie 

Riaditeľka Anna Filatovská z cestovnej agentúry Russian Express, ktorá ponúka podobné cesty, uviedla, že klienti si najčastejšie vyberajú očkovanie vakcínou Pfizer. Zájazd podľa nej zahŕňa spiatočný let so spoločnosťou Aeroflot, dve či tri noci v hoteli v Belehrade s raňajkami a cestu na kliniku. Samotná vakcína je zadarmo a cestovná agentúra registruje klientov k očkovaniu.

"Začali sme predávať asi pred dvoma týždňami. V tej dobe bolo asi dvadsiatka žiadostí," uviedla. Dopyt však dosiahol vrchol potom, čo sa informácie o dostupnosti týchto zájazdov objavili v ruských médiách. Len dnes si očkovací zájazd objednalo 17 klientov.

Ivetta Verdijanová z inej cestovnej agentúry uviedla, že záujem o tieto cesty je hlavne medzi Rusmi, ktorí cestujú do cudziny kvôli podnikaniu, alebo ktorých deti v zahraničí študujú.

"Verím Sputniku, ale v zahraničí ho neuznávajú. Cestovné pravidlá vo svete spôsobili, že potrebujem medzinárodné osvedčenie o očkovaní, aby som mohla cestovať kvôli práci," povedala Reuters Marija z Moskvy, ktorá v lete vyrazila do cudziny za očkovaním, no nevyužila na to žiadnu z ponúk cestovných kancelárií.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:27