patriarcha kirillReuters
StoryEditor

Ruský patriarcha kritizoval manželstvá homosexuálov, prirovnal ich k nacistickým zákonom

29.05.2017, 16:10
Autor:
ČTKČTK
Silnejúca rola cirkvi v Rusku priniesla príklon k tradičným hodnotám a k potláčaniu práv homosexuálov.

Hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, moskovský patriarcha Kirill prirovnal západné zákony dovoľujúce homosexuálom uzatvárať manželstvo k nacistickým zákonom. "Rozvracajú mravnú povahu človeka a vyvolávajú rovnaké pobúrenie ako zákony fašistického Nemecka," vyhlásil podľa portálu ruskej redakcie BBC.

"Ak je cieľ zákona v rozpore s mravnosťou, tak prestáva byť záväzným," usúdil partriarcha v prejave prednesenom na univerzite v kirgizskom hlavnom meste Biškek. Ľudia sa podľa neho búria proti zákonom o manželstve gayov z rovnakých dôvodov, ako sa búrili proti nacistickým zákonom či apartheidu, pretože tieto zákony odporujú morálke. Je hlboko presvedčený, že tieto právne normy nie sú životaschopné, stelesňujú priepasť medzi slobodou a mravnou zodpovednosťou, medzi právom a morálnymi zásadami.

Portál pripomenul, že homosexuálne manželstvo v súčasnosti umožňujú dve desiatky krajín. V Holandsku, ktoré ako prvé prijalo taký zákon, bolo medzitým uzavretých 21 331 sobášov medzi osobami rovnakého pohlavia: 11 196 medzi dvoma ženami a 10 135 medzi dvoma mužmi. V tom istom čase sa v kráľovstve odohralo aj viac ako milión tradičných svadieb ženíchov a nevestami.

Rusko homosexuálne sobáše neuznáva, ruské zákony ani nepočítajú s registrovaným partnerstvom či inak formalizovanými vzťahmi medzi homosexuálnymi pármi.

Moskovský patriarcha Kirill je hlavou cirkvi, ktorá združuje viac ako polovicu z 250 miliónov ortodoxných kresťanov žijúcich po celom svete. Kirill je tiež vplyvnou politickou osobnosťou s podporou prezidenta Vladimira Putina. Silnejúca rola cirkvi v Rusku priniesla príklon k tradičným hodnotám a k potláčaniu práv homosexuálov.

Kirill však krátko po svojom zvolení do čela cirkvi, v predchádzajúcej liberálnejšej dekáde, hovoril o tom, že homosexualita je síce hriech, ale gayovia by nemali byť kvôli tejto osobnej voľbe diskriminovaní, a už vôbec nie trestaní. Od začiatku však vystupoval proti zväzkom medzi homosexuálmi.

Rusko je známe svojimi tvrdými až nepriateľskými postojmi voči gayom a lesbičkám, homosexualita v Rusku prestala byť trestným činom až v roku 1993. Niektorí vplyvní ruskí politici proti právam gayov otvorene broja, označujú ich za sodomitov a obviňujú ich zo šírenia choroby AIDS.

Rusko v júni 2013 prijalo zákon zakazujúci pod hrozbou pokút propagovať netradičné sexuálne vzťahy medzi mladistvými, známy ako "zákon proti gayom", a tiež zakázalo gayom a lesbám osvojovať si deti. Zákaz sa vzťahuje aj na nežiaducich cudzincov z krajín, ktoré homosexuálne sobáše povoľujú, poznamenal portál Newsru.com.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:25