migranti záchranaReuters
StoryEditor

Prichádza sezóna smrti. Taliansko sa pripravuje na rekordnú migračnú vlnu

30.05.2017, 14:50
Počty utečencov vylovených počas tejto jari zo Stredozemného mora naznačujú, že Taliansko zrejme čaká nový migračný rekord. Znepokojujúco rýchlo rastú aj počty mŕtvych.

Do Talianska priplávalo od začiatku tohto roka z Afriky už 54 395 migrantov, čo je o 34 percent viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. V pondelok o tom informovalo talianske ministerstvo vnútra. Uviedlo tiež, že od začiatku roka priplávalo medzi migrantmi tiež 6 242 maloletých.

Len v predchádzajúcom týždni pritom priviezli do Talianska záchranné lode, ktoré vyťahujú z vôd Stredozemného mora či z vratkých člnov v mori migrantov, do 10 000 ľudí. Väčšina z nich sa nalodí v Líbyi a pochádza z Nigérie, Bangladéša, Guiney, Pobrežia Slonoviny či Gambie.

Tento rok našlo v Stredozemnom mori smrť už 1 530 ľudí, drvivá väčšina z nich pri pobreží Líbye. "Vieme, že nás čaká doteraz nejsmrtelnejšia sezóna. Začína práve teraz, aspoň v minulých rokoch touto dobou začínala. Očakávame, že budúce týždne budú o veľa horšie," povedal hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu Joel Millman.

Taliansko, kde je teraz v utečeneckých zariadeniach okolo 180 000 migrantov, očakáva tento rok ďalší rekord v príleve migrantov z Afriky. Už vlani ich pritom bolo rekordných 181 000 oproti 170 000 v roku 2015. Experti uvádzajú, že v Líbyi sa dnes nachádza 800 000 až milión ľudí, ktorí dúfajú, že sa dostanú do Európy.

Taliansko je na to samo

Agentúra Reuters poznamenáva, že Taliansko je dnes v riešení svojej migračnej krízy osamotené. Európsky program na relokáciu utečencov príliš nefunguje a štáty ležiace severne od Talianska starostlivo kontrolujú svoje južné hranice.

Talianská izolácia v migračnej kríze sa prejavila aj na víkendovom summite skupiny G7 v Taormine. "Summit sa konal na Sicílii, čo by kameňom dohodil od miest, kde zomrelo toľko ľudí, a napriek tomu nepriniesol žiadne konkrétne kroky, ktoré by ochránili migrantov alebo riešili príčiny vysťahovalectva a migrácie," povedal Roberto Barbieri z talianskej pobočky humanitárnej organizácie Oxfam.

Taliani dúfali, že ďalších členov skupiny G7 presvedčia o pozitívnych aspektoch migrácie a o potrebe zabezpečenia legálnych kanálov, ktorými by utečenci mohli cestovať do Európy. Rím tiež zdôrazňoval potrebu zabezpečenia dostatku potravín pre chudobné africké krajiny.

Chýbajú peniaze aj vôľa

Už pred summitom vyzvali mimovládne organizácie štáty G7, aby zvýšili svoju pomoc v boji proti hladomoru. "Deti umierajú, je to katastrofa," varovala Silvia Holtenová z organizácie World Vision. Agentúra DPA uviedla, že podľa OSN je v boji proti hladu potrebných asi 6,9 miliardy dolárov (takmer 6,2 miliardy eur), ale zatiaľ bola prisľúbená len asi tretina z tejto sumy.

Výzvy Talianov a mimovládnych organizácií však zostávajú nevypočuté. Predovšetkým Briti, Američania a Japonci sa už pred summitom odmietli zaviazať k novým iniciatívam na riešenie migračnej krízy a americký prezident Donald Trump chcel zdôrazniť predovšetkým bezpečnostné aspekty.

V záverečnom komuniké tak síce bolo spomenuté odhodlanie mocností podporiť africké hospodárstva a zabezpečiť udržateľné poľnohospodárstvo, väčší dôraz sa však kládol na právo každého štátu kontrolovať svoje hranice a určovať jasné limity prisťahovalectva.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová závery summitu k migrácii označila za "rozumné". Vyslovila však ľútosť, že tejto téme vrcholná schôdzka nevenovala toľko priestoru, koľko by si prialo Taliansko.

01 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 03 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 04 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:14