putin smiech sočiReuters
StoryEditor

Putin pripustil zapletenie do amerických volieb. Hackerov označil za vlasteneckých súkromníkov

01.06.2017, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident však v Petrohrade vyhlásil, že štát nebol nikdy do počítačových útokov zapletený.

Ruský štát sa nikdy nezaplietol do útokov počítačových pirátov, hackerov, a v zbrojení Rusko iba reaguje na počínanie iných krajín a na rozširovanie americkej protiraketovej obrany. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. V Spojených štátoch momentálne štyri výbory Kongresu a FBI vyšetrujú údajné ruské ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb, a to aj hackerskými útokmi.

"Som hlboko presvedčený, že žiadni hackeri nemôžu kardinálne ovplyvniť priebeh volebnej kampane v inej krajine. Nič z toho sa nezapíše do vedomia voličov, do vedomia národa, žiadna informácia neovplyvní konečné výsledky," povedal Putin pri schôdzke s novinármi z tlačových agentúr. "Na štátnej úrovni sa tým (hackerskými útokmi) nezaoberáme. Naopak sa snažíme s tým bojovať," uistil.

Ako "teoreticky možnú" pripustil predstavu, že sa vlastenecky naladení hackeri pustili do boja s tými, ktorí sa zle vyjadrujú o Rusku. Vie si však tiež predstaviť, že "ktosi to špeciálne robí, vytvára reťazec rôznych (hackerských) útokov tak, aby sa zdrojom týchto útokov javilo územie Ruska". "Moderné technológie to umožňujú, je to celkom jednoduché," dodal.

Šéf Kremľa opäť kritizoval rozširovanie americkej protiraketovej obrany, ktorá podľa neho narúša rovnováhu síl. "Hovorím o tom len ja, všetci ostatní zase mlčia, tvária sa, že nikto nechápe, o čo ide. Ale samozrejme všetci chápu, o čo ide! Prečo mlčíte? Kým mlčíte, situácia sa zhoršuje, a to vyvoláva preteky v zbrojení," odkázal svetovým vodcom. Budovanie americkej protiraketovej obrany totiž podľa prezidenta núti Rusko reagovať a vymýšľať zbrane schopné protiraketovú obranou prenikať, aby rovnováha síl zostala zachovaná.

Rovnako je tomu podľa Putina aj s posilňovaním ruských síl na Ďalekom východe či naopak na západe Ruska - prvý krok je reakciou na posilňovanie vojenského potenciálu USA a Južnej Kórey, druhý krok reaguje na približovanie síl NATO k ruským hraniciam. "Čo môžeme robiť? Pozerať sa na to nečinne? Reagujeme príslušným spôsobom," vyhlásil najvyšší ruský predstaviteľ.

"Vidíme, čo sa deje v Spojených štátoch. Protiruská kampaň, rusofóbia, pokračuje. Ako sa situácia vyvinie, nevieme. Nezávisí to na nás, neboli sme pôvodcami," vyhlásil. Súčasne ubezpečil, že Rusko sa tým ani necíti zastrašené, ani sa nechystá zhoršovať vzťahy s USA. "Nám nič nenažene strach," vyhlásil Putin.

01 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 02 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:52