Reuters
StoryEditor

Merkelová otvorene skritizovala Trumpa: Je to poľutovaniahodné, a to sa vyjadrujem veľmi zdržanlivo

02.06.2017, 12:50
Autor:
ČTKČTK
Nemecká kancelárka sľúbila, že Berlín bude globálnu ochranu klímy naďalej odhodlane presadzovať.

Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody je krajne poľutovaniahodné. Nemôže ale zastaviť tých, ktorí cítia záväzok chrániť planétu. Vyhlásila to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na štvrtkové Trumpovo oznámenie, že USA odstúpi od dohody, ktorú v roku 2015 podpísalo 195 krajín, pretože je podľa neho pre Američanov neúnosne drahá.

V krátkom vyhlásení pred nemeckými poslancami Merkelová uviedla, že nemožno ustúpiť z cesty, ktorá začala v roku 1997 kjótskym protokolom a pokračovala v roku 2015 podpisom historickej parížskej dohody.

"Rozhodnutie amerického prezidenta odstúpiť od parížskej klimatickej dohody je nanajvýš poľutovaniahodné, a to sa vyjadrujem veľmi zdržanlivo, keď to hovorím," vyhlásila.

Merkelová sľúbila, že napriek odstúpeniu USA od parížskej dohody bude Berlín globálnu ochranu klímy naďalej odhodlane presadzovať a Nemecko svoje záväzky splní. "Všetkým, pre ktorých je budúcnosť našej planéty dôležitá, hovorím: Poďme ďalej spoločnou cestou, aby sme boli úspešní pre našu matku Zem," povedala kancelárka.

Parížska dohoda je podľa nej dôležitá pre zachovanie tvorstva. "Nič nás v tom nemôže zastaviť a nezastaví," uistila Merkelová. Viac ako inokedy ide teraz podľa nej o to spojiť sily. Dôležité je podľa šéfky nemeckej vlády tiež poskytovanie finančnej pomoci najchudobnejším a najzraniteľnejším krajinám.

Kancelárka už vo štvrtok vyjadrila poľutovanie nad Trumpovým krokom prostredníctvom svojho hovorcu Steffena Seiberta.

​Pobúrenie z Trumpovho oznámenia vyjadril napríklad šéf koaličnej sociálnej demokracie a jej kandidát na kancelára Martin Schulz. "Môžete odstúpiť od klimatickej dohody, ale nie od klimatických zmien, pán Trump. Realita nie je len ďalší štátnik, ktorého odstrčíte," napísal v narážke na nedávne Trumpovo správanie, kedy sa americký prezident pri fotení politikov vtlačil do prvého radu.

Tiež nemecká ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová dnes vyjadrila očakávanie, že ostatné krajiny teraz budú ďalej presadzovať napĺňanie parížskej klimatické dohody. "Akokoľvek poľutovaniahodné americké rozhodnutie je, som optimistka, že celkovo sa nám podarí parížsku dohodu naplniť," vyhlásila Hendricksová. "Zvyšok sveta sa zomkne dokonca ešte tesnejšie, takže som veľmi optimistická," dodala ministerka.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:16