Reuters
StoryEditor

Žena zachránila vlastným telom 20 ľudí od istej smrti. Týchto hrdinov oslavuje Británia

04.06.2017, 18:36
Autor:
ČTKČTK
Ako hrdina je tiež oslavovaný rumunský kuchár, ktorý vtiahol asi 20 utekajúcich ľudí do pekárne, kde pracuje, a ktorý jedného z útočníkov udrel debničkou.

Jednou z hrdiniek sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne je podľa britských médií žena, ktorá vlastným telom zablokovala dvere jednej reštaurácie a na chvíľu tak zabránila útočníkom, aby vnikli dovnútra.

Podľa svedka, vodiča taxíka, tak zachránila možno aj 20 ľudí, ktorí medzitým ušli zadným vchodom. 

Zastavila "zlých ľudí"

Vodič taxíka Aksha Patel povedal televízii Sky News, že žene sa podarilo dvere zvnútra zablokovať na pár sekúnd, než ju útočníci zrejme pretlačili. "Vedela, že ide o zlých ľudí, ktorí sa snažia dostať dovnútra," uviedol Patel. "Ľuďom sa podarilo utiecť zadnými dverami, takže zachránila snáď 20 životov," dodal.

Udalosť sa podľa neho stala v reštaurácii Black and Blue Steak v štvrti Borough Market, kam útočníci dorazili z miesta prvého útoku na moste London bridge.

Britské médiá zverejnili dnes mnohé svedectvá o tom, ako sa ľudia útočníkom postavili - okrem iného aj tým, že po nich hádzali poháre a barové stoličky. Jeden taxikár sa údajne pokúsil atentátnikov zraziť svojím vozidlom.

Muž s pivom ako symbol pokoja

Rumunský kuchár Florin Morariu, ktorý pracuje v pekárstve Bread Ahead na Borough Market, povedal agentúre AP: "Pozreli sme sa z okna, pretože sme videli, že sa niečo deje, všetci utekali ... ľudia omdlievali, padali a my sme šli von, aby sme sa pozreli, čo sa deje." Keď videl útočníkov, ako bodajú do ľudí, najprv vraj "stuhol" a nevedel, čo robiť. Potom však šiel a jedného z teroristov udrel debničkou do hlavy.

"Bolo tam policajné auto s ampliónom, hlásalo 'bežte, bežte', potom polícia hodila granát .... a potom som bežal." Keď potom Morariu videl zúfalých ľudí, umožnil asi 20 z nich, aby sa schovali v pekárstve, a stiahol rolety.

Prekvapivým symbolom toho, ako Briti po útoku zachovali pokoj, sa podľa médií stal zatiaľ neznámy muž sa pohárom piva, ktorý ho neodložil ani pri úteku. Zábery pokojne kráčajúceho muža v kontraste s utekajúcimi vzbudili na sociálnych sieťach mnoho komentárov. Jeden diskutujúci na twitteri uviedol, že vzhľadom k vysokej cene piva niet divu, že sa ho muž nechcel vzdať.

Hrdinskí policajti

Britská verejnosť oslavuje aj policajtov, ktorí sa v Londýne hrdinsky postavili teroristom. Ako jeden z prvých sa pokúsil zneškodniť útočníkmi policajt mimo služby, teraz je v kritickom stave. Iba s obuškom v ruke čelil radikálom, ktorí boli vyzbrojení nožmi, istý dopravný policajt, ktorý bol vážne zranený, teraz je už v stabilizovanom stave.

O policajtovi, ktorý bol v čase útoku mimo službu, médiá píšu ako o hráčovi rugby, ktorý sa rozhodol zastaviť všetkých troch útočníkov. Denník Daily Mirror na webe uviedol, že s nimi bojoval, kým nepadol k zemi.

Pri útoku boli zranení celkom štyria policajti. Londýnska polícia ocenila prístup všetkých zasahujúcich, ktorí sa nehľadiac na nebezpečenstvo a službu rozhodli teroristom postaviť.

01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 03 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 04 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-03 09:33:19 - Feat.: - Title: USA varovali, že terčom útoku by mohla byť koncertná sála. Príliš všeobecné, tvrdila Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:53