Reuters
StoryEditor

Pri slávnej katedrále Notre-Dame napadol muž s kladivom policajta

06.06.2017, 18:06
Autor:
TASRTASR
Muž zaútočil na dôstojníkov v službe v parížskej policajnej centrále, ktorá je vedľa katedrály.

Polícia dnes pri katedrále Notre-Dame v centre francúzskej metropoly postrelila muža, ktorý na jedného z hliadkujúcich strážcov zaútočil kladivom. Minister vnútra Gérard Collomb oznámil, že muž pri útoku kričal "to je za Sýriu" a mal pri sebe kladivo, kuchynské nože a doklady alžírskeho študenta. Dokumenty vyšetrovatelia preverujú. Policajt bol zranený, ale nie je v ohrození života, dodal Collomb. Prokuratúra oznámila, že udalosť vyšetrujú protiteroristické úrady.

Incident sa stal podľa médií na priestranstve pred chrámom. Správy na sociálnych sieťach hovorili o panike, ktorú streľba vyvolala. Katedrála patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky vo francúzskej metropole.

Podľa denníka Le Figaro bol útočník zasiahnutý do hrude a jeho stav je vážny. Podľa zdrojov denníka je útočníkom muž alžírskeho pôvodu, ktorý žil v departemente Val d'Oise severne od Paríža. Zranenia policajtov, ktorí boli súčasťou trojčlennej hliadky, sú ľahšie, uviedol web 20 Minutes s odvolaním sa na policajné odbory.

Miesto incidentu polícia úplne uzavrela, rovnako ako okolité ulice a stanicu metra a prímestské rýchlodráhy Saint-Michel. V katedrále zostalo na príkaz polície asi 900 ľudí, ktorí dostali pokyn, aby sa posadili. Na snímkach majú ruky nad hlavou. Polícia zisťovala, či medzi nimi nie je prípadný komplic útočníka. Po skončení incidentu, ktorý trval asi 45 minút, uviedla, že ľudia budú po preverení postupne vypúšťať von.

"Počula som rany podobné výstrelom. Nevidela som ale všetko... Všetci začali z priestranstva pred katedrálou utekať a polícia to tam hneď obkľúčila," povedala spravodajskému webu Le Figaro jedna americká turistka.

Kvôli incidentu sa na parížskej prefektúre bude konať schôdzka starostky mesta Hidalgovej, ministra vnútra Collomba a prokurátora Françoisa Molinsa, ktorí sa stretnú so zasahujúcimi policajtmi. Starostka Hidalgová na twitteri ocenila rýchlu reakciu polície, ktorá podľa nej "zabránila dráme".

Katedrála Notre-Dame už bola raz v centre protiteroristického vyšetrovania, keď francúzske úrady v septembri 2016 rozbili islamskú bunku tvorenú ženami, ktorá stála za neúspešných útokom za pomoci auta naplneného plynovými fľašami, nájdeného v blízkosti chrámu. Skupinu podľa vyšetrovateľov riadili zo Sýrie radikáli z Islamského štátu. Bunka plánovala aj atentát na niektorej parížskej stanici alebo stanici v departemente Essonne pri Paríži. Ženy mali väzby na páchateľa atentátov vo Francúzsku, napríklad na dvoch mužov, ktorí v kostole v mestečku Saint-Étienne-du-Rouvray v Normandii zavraždili kňaza.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:14