StoryEditor

Vtáčia chrípka - ďalšia ťažká skúška

02.02.2004, 23:00

Ako keby sa niektoré štáty Ázie nepoučili z minuloročnej epidémie syndrómu akútneho respiračného zlyhania známeho pod skratkou SARS. Vtedy miestne orgány čínskej provincie Kuang-tung tak dlho zapierali prepuknutie choroby na svojom území, až sa vírus dostal do okolitých krajín a dokonca aj do Toronta, kde žije početná čínska menšina. Nebezpečnú formu zápalu pľúc vtedy rozniesol lekár pochádzajúci práve z tejto provincie medzi hosťami jedného z hongkonských hotelov. Následky SARS-u boli pre Áziu katastrofálne, ľudsky aj ekonomicky. Spolu zomrelo 800 ľudí, väčšina z nich v Číne a Hongkongu.
Región sa nestačil poriadne spamätať z poslednej epidémie, a už mu hrozí nová v podobe vtáčej chrípky. A opäť tá istá chyba -- ďalší krátkozraký pokus o zapieranie skutočného stavu vecí, ktorý situáciu nerieši. Práve naopak, ešte viac ju komplikuje. Tentoraz sa o zamaskovanie výskytu choroby na svojom území snažilo Thajsko. Premiér Thaksin Šinavatra dokonca ešte minulý týždeň pred televíznymi kamerami obedoval thajské grilované kurčatá so slovami, že sú zdravé a tiež je bezpečné ich jesť a vyvážať do sveta. O pár dní hlásilo Thajsko prvé ľudské obete choroby.
Zatiaľ čo v Indonézii, ktorá prišla s priznaním prítomnosti vírusu na svojom území tiež so značným omeškaním, išlo v jej prípade o laxnosť postupov tamojšej nie príliš efektívnej byrokracie, v prípade Thajska sú dôvody začiatočného zapierania trochu iné. V prvom rade išlo o naivnú snahu odvrátiť hroziace značné ekonomické straty. Krajina bola vďaka produkcii hydinového mäsa v hodnote 1,2 miliardy amerických dolárov ročne na jednom z popredných miest v Ázii. Ohlásením vtáčej chrípky Thajsko okamžite prišlo o všetkých odberateľov vrátane najväčších importérov Japonska a štátov EÚ. Druhým dôvodom malo byť zabránenie poškodenia imidžu krajiny lákajúcej zahraničných investorov a turistov.
Áziu čaká v súvislosti s hroziacou epidémiou vtáčej chrípky ďalšia veľká skúška. Okrem tendencií niektorých krajín zamiesť veci pod koberec zostáva jedným z najpálčivejších problémov regiónu hygiena. Pohľad na žltkasté kurčatá obletované muchami, ktoré ponúkajú na trhoch, býva zúfalý. Na mieste sú obavy, že nedokonalé podmienky chovu hydiny, spracovanie a následného predaja mäsa v rade ázijských krajín šírenie novej choroby iba napomáhajú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:32