Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Jadrový konflikt veľmocí by nikto neprežil, vyhlásil Putin

07.06.2017, 12:04
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident v dokumente amerického režiséra hovorí o vzťahoch jeho krajiny s USA.

Jadrovú vojnu medzi Ruskom a Spojenými štátmi by podľa ruského prezidenta Vladimira Putina "nikto neprežil". Putin súčasne v rozhovore s americkým režisérom Oliverom Stonom vyhlásil, že nestráca nádej na zlepšenie vzťahov s USA. "To je možné vždy, kým nás neodnesú na cintorín," poznamenal.

Úryvok z rozhovoru zverejnila televízia Showtime, ktorá celé interview odvysiela v štyroch dieloch medzi 12. až 15. júnom. V predchádzajúcich úryvkoch Putin rozprával, ako navrhoval americkému prezidentovi Billovi Clintonovi popremýšľať o vstupe Ruska do Severoatlantickej aliancie, alebo hájil prebehlíka z amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, že nie je zradca.

Putin podľa portálu Variety.com počas prípravy rozhovoru sa Stonom videl čiernu komédiu režiséra Stanleyho Kubricka Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu, ktorej témou je práve jadrový konflikt medzi USA a Sovietskym zväzom, vyvolaný paranoidným generálom. Film, nakrútený v roku 1964, sa stal kultovou satirou na studenú vojnu.

"V 'horúcej' vojne by USA vyhrali?" spýtal sa Stone. "Myslím, že by to nikto neprežil," odpovedal Putin podľa ruských agentúr.

Putin na Kubrickovom filme okrem iného ocenil predvídavosť režiséra aj z technického hľadiska. "Od tých čias sa toho veľa nezmenilo. Jediný rozdiel je v tom, že moderné zbraňové systémy sú ešte dokonalejšie a zložitejšie. Ale myšlienky odvetného úderu a nemožnosti kontroly sú naďalej presné. Je to ešte zložitejšie, ešte nebezpečnejšie," povedal ruský vodca.

Stone po projekcii filmu daroval Putinovi DVD s filmom. Putin sa potom vrátil, aby Stoneovi ukázal, že dostal len obal, v ktorom DVD chýba. "Typický americký darček," zažartoval Putin podľa serveru Newsru.com.

Ruský prezident v rozhovore tiež kritizoval NATO, ktoré podľa neho len ustavične hľadá nepriateľa, aby obhájilo svoju existenciu, hoci už zanikol Sovietsky zväz a sovietsky blok.

Stone sa tiež Putina opýtal, či by mal problém sa v ponorke osprchovať s gayom? "Nešiel by som s ním do sprchy," povedal Putin s vysvetlením, že by totiž nechcel dotyčného "provokovať".

"Ale ako viete, som majster džuda a (bojového športu) samba. Ako hlava štátu verím, že mojou povinnosťou je brániť tradičné a rodinné hodnoty. Prečo? Pretože z homosexuálnych zväzkov nebývajú detí," povedal a dodal, že podpora pôrodnosti a rodín v Rusku neznamená privolenie s "prenasledovaním kohokoľvek".

Recenzent serveru The Daily Beast vyjadril poľutovanie, že interview s Putinom nerobil niekto kritickejší než Stone, ktorý Putina ospevoval už vo svojich predchádzajúcich dielach, a tak nový štvordielny seriál nie je ničím viac než poľudšťovaním uctievaného hrdinu a zatracovaním Ameriky - a niekdajší dôstojník KGB sa v ponúknutom priestore "otáča viac ako Trumpov príčesok v tornáde".

01 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 03 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 04 - Modified: 2024-03-27 14:00:34 - Feat.: - Title: Putin chce naštartovať herný priemysel, ruská vláda zvažuje výrobu nových konzol 05 - Modified: 2024-03-24 10:41:04 - Feat.: - Title: Nemecká expertka na obranu: Putin ignoroval varovania pred teroristickým útokom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:38