StoryEditor

Nízkonákladový terorizmus. Útočníci z Londýna sa chránili "bombami" z plastových fliaš

11.06.2017, 17:38
Autor:
kchkchČTKČTK
Terorizmus s nízkymi nákladmi. Aj tak by sa dal opísať útok troch islamistov, ktorí v sobotu 3. mája nabehli v Londýne na moste cez rieku Temžu do ľudí.

Možno sa totiž domnievať, že útočníci pri útoku museli šetriť. Počas akcie napríklad použili podomácky vyrobené falošné opasky s výbušninami, fľaše od vína či lacné ružové keramické nože, ktoré sa dajú kúpiť napríklad v supermarkete Lidl, vyplýva z fotografií, ktoré v nedeľu zverejnila londýnska polícia.

Opasky s falošnými výbušninami útočníci vyrobili z plastových fliaš. Tie omotali striebornou lepiacou páskou a následne pripevnili ku koženému opasku. Britská polícia opasky preskúmala potom, čo útočníkov zastrelila.

Metropolitan Police

​Podľa veliteľa protiteroristickej jednotky britskej metropoly Deana Haydona ide o prípad, ktorý si nepamätá. "Takú taktiku, kedy by sa teroristi snažili vyvolať čo najväčší strach tým, že na seba pripevnia falošné výbušniny, som v Spojenom kráľovstve nikdy nevidel," uviedol podľa televízie CNN Haydon.

Opasky, ktoré bolo možné pri útoku na útočníkoch vidieť, sa vraj podľa Haydona mohli ľuďom javiť ako skutočné. Útočníci ich pravdepodobne použili preto, aby chránili sami seba pred zastrelením, uviedol ďalej Haydon.

Okrem opaskov polícia u útočníkov našla tri ružové keramické nože. Vyzvala preto verejnosť, aby ju v prípade, že o nich niečo vie, informovala. Podľa informácií denníkov The Sun a The Mirror išlo o nože značky Ernesto, ktoré sú dostupné napríklad v supermarkete Lidl.

Metropolitan Police

​K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, podľa Haydona ale nie sú žiadne dôkazy, že by útočníci - Talian marockého pôvodu Youssef Zaghba, občan Maroka a Líbye Rašíd Radván (v anglickom prepise Rachid Redouane) a Brit pakistanského pôvodu Khuram Shazad Butt - boli riadení niekým iným, či už v Británii alebo v cudzine.

Podľa Haydona bol pravdepodobne vodcom skupiny Butt, ktorý sa v deň útoku, pokúšal prenajať si 7,5-tonové nákladné auto. To sa mu ale nepodarilo, platba nebola z bližšie nešpecifikovaných dôvodov prijatá. Butt si nakoniec namiesto nákladného auta požičal dodávku značky Renault.

Okolo 19:30 SELČ si muži pre dodávku prišli a vydali sa do Zaghbovho bytu vo východnom Londýne, kde sa zdržali do 20:30. O dve hodiny neskôr dorazili na most London Bridge, ktorý najprv dvakrát prešli, a potom na ňom tretíkrát zaútočili na okoloidúcich.

Vo vozidle polícia našla tiež kancelárske stoličky, kufor a dve vrecia štrku, čo malo podľa Haydona slúžiť buď ako záťaž, alebo ako rekvizity, s ktorých pomocou chceli atentátnici utajiť svoju teroristickú činnosť pred priateľmi a príbuznými. Okrem toho podľa dostupných informácií polícia našla v aute tiež takzvaný Molotovov koktail, výbušninu vytvorenú z fliaš, v tomto konkrétnom prípade od vína.

Metropolitan Police

​Masaker v Londýne si vyžiadal osem obetí a takmer 50 zranených, Plán útočníkov pripomenul minuloročný júlový útok vo francúzskom meste Nice, kde vošiel do davu útočník v 19-tonovom nákladnom automobile a usmrtil 86 ľudí.

01 - Modified: 2024-05-12 18:54:17 - Feat.: - Title: Vojna o migrantov na obzore. Z Británie utekajú do Írska, to ich chce vracať 02 - Modified: 2024-05-04 17:26:23 - Feat.: - Title: Sadiq Khan: Prvý moslim ako starosta Londýna a prvý, ktorý ním je už tretíkrát 03 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 04 - Modified: 2024-05-02 08:36:34 - Feat.: - Title: V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby, v Londýne sa volí aj starosta 05 - Modified: 2024-04-30 14:14:06 - Feat.: - Title: Na ulici v Londýne útočil muž samurajským mečom, zahynul trinásťročný chlapec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 09:17