theresa mayováEPA
StoryEditor

Mayová je "mŕtva žena". Bude musieť odísť z čela krajiny, ozýva sa z konzervatívnych kruhov

11.06.2017, 22:33
Autor:
ČTKČTK
Mayová napriek výzvam na rezignáciu odstúpiť nemieni a má v pláne odísť až po vypršaní svojho mandátu.

Dni Theresy Mayovej v úrade britskej premiérky sú spočítané, vyhlásil bývalý minister financií George Osborne. Aj ďalšia členka premiérkynej Konzervatívnej strany Anna Soubryová v nedeľu v televízii Sky News povedala, že pozícia Mayovej ako premiérky je dlhodobo neudržateľná.

Obaja konzervatívci tak vyjadrili podobný názor ako niektoré komentáre britskej tlače v týchto dňoch, podľa ktorých Mayovú po strate vo voľbách teraz čaká boj o politické prežitie.

Zmena prístupu alebo "trest smrti"

"Theresa Mayová je ,mŕtva žena', uvidíme, ako dlho vydrží na lavici odsúdených na ,trest smrti'," uviedol v nedeľu v televízii Sky News Osborne, ktorého Mayová vyhodila z úradu ministra financií po svojom nástupe do úradu vlani v júli. Osborne tiež povedal, že už možno v polovici budúceho týždňa "sa jej všetko zrúti".

​Ako dlhodobo neudržateľnú vidí pozíciu Mayovej v úrade premiérky aj ďalšia členka jej Konzervatívnej strany, ktorá v parlamentných voľbách tento týždeň stratila parlamentnú väčšinu. "Neviem si predstaviť, ako by mohla dlhodobo pokračovať. Myslím si, že bohužiaľ bude musieť odísť. Ale nie teraz, teraz potrebujeme stabilitu," povedala televízii Sky News štátna tajomníčka pre malé podnikanie Anna Soubryová.

Za šéfku svojej strany sa v nedeľu naopak postavil minister obrany Michael Fallon, ktorý však priznal, že Mayová bude musieť zmeniť prístup k ostatným členom vlády. "Dúfam, že uvidíme viac kolektívny prístup v rozhodovaní v kabinete. Ja a ďalší moji kolegovia sme jej to dali jasne najavo," povedal Fallon v televízii BBC. "Menšinová vláda jednoducho vyžaduje odlišný prístup," dodal.

Minister obrany tiež privítal niektoré personálne zmeny v okruhu okolo Mayovej, konkrétne oboch vedúcich jej kancelárie Nicka Timothyho a Fiony Hillovej, ktorí rezignovali v reakcii na výsledok volieb.

Podporu pre menšinovú vládu dojednanú nemá

Mayová ešte nemá istú podporu pre svoju menšinovú vládu, ktorú hľadá u severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP). Jej šéfka Arlene Fosterová v nedeľu povedala, že dohoda aj napriek pozitívnemu vývoju rokovaní zatiaľ hotová nie je. Stretnúť sa s Mayovou má v utorok.

"Včera sme mali veľmi dobré rokovania s Konzervatívnou stranou o tom, ako ich môžeme podporiť pri formovaní vlády, ktorá prinesie krajine stabilitu. Urobili sme pokrok, ale rokovania pokračujú," povedala v nedeľu Fosterová televízii Sky News. Na jej stranu sa konzervatívci obrátili po predčasných parlamentných voľbách, v ktorých stratili väčšinu v Dolnej snemovni. Severoírski unionisti majú v snemovni desať poslancov, ktorých podpora konzervatívcom zaistí tesnú väčšinu.

​Mayová vyhlásila predčasné voľby preto, aby si zabezpečila silný mandát pre svoju vládu na rokovania s Bruselom o takzvanom brexite, teda vystúpení Británie z EÚ. Fallon v nedeľu tiež uisťoval, že aj po strate vo voľbách zostáva postoj britskej vlády k rokovaniam o brexite bez zmien. Zvolanie predčasných volieb Fallon v nedeľu obhajoval.

"Myslím si, že náš názor na brexit sa nezmenil, chceme partnerstvo s Európou, chceme dohodu, ktorá maximalizuje náš prístup na jednotný trh, dosiahne zhodu na imigráciu a na pokračovanie v bezpečnostnej spolupráci," povedal Fallon.

Týždenník Sunday Times v nedeľu priniesol špekulácie, že britský minister zahraničia Boris Johnson bol údajne požiadaný piatimi ďalšími ministrami, aby Mayovú nahradil na čele vlády. Johnson ale odmietol, že by sa chystal vyzvať Mayovú na súboj o vedenie strany a krajiny, a zdôraznil, že premiérku naďalej podporuje.

Írsky premiér má obavy

Chystanej spolupráce britských konzervatívcov a severoírskych unionistov sa obáva aj írsky premiér Enda Kenny. Ten v nedeľu povedal, že v telefonickom rozhovore britskú premiérku Theresa Mayovú varoval, že ak bude táto dohoda vyjednaná zle, môže to ohroziť mierovú dohodu v Severnom Írsku z roku 1998.

"Hovoril som s premiérkou Mayovou a vyjadril som jej svoje obavy. Nesmie byť urobené nič, čo by mohlo ohroziť Veľkopiatkovú dohodu," napísal na svojom twitterovom účte írsky premiér. Veľkopiatková dohoda ukončila v roku 1998 v Severnom Írsku tridsaťročný konflikt medzi katolíckymi nacionalistami a protestantskými unionistami, ktorý si vyžiadal vyše 3000 mŕtvych.

Unionisti vraj žiadajú za parlamentnú podporu viac peňazí pre svoju provinciu a výhody pre vojakov, ktorí v Ulsteri v búrlivých časoch konfliktu hájili britské záujmy. Takýto krok by mohol vyvolať odpor severoírskych nacionalistov zo strany Sinn Féin, s ktorou DUP na základe zmluvy z roku 1998 Severné Írsko spravuje. To by mohlo spôsobiť nové pouličné boje a násilné incidenty.

Mayová odstúpiť nemieni

Britská premiérka Theresa Mayová napriek výzvam na rezignáciu odstúpiť nemieni a má v pláne odísť až po vypršaní svojho mandátu. Povedala to dnes novinárom v Londýne.

"Počas volieb som povedala, že ak budem zvolená, dokončím celý mandát," konštatovala premiérka. Jej vláda vraj "odráža schopnosti a talent konzervatívcov" a bude slúžiť všetkým.

Mayová oznámila, že v utorok odíde do Francúzska na stretnutie s prezidentom Emmanuelom Macronom. "Púšťam sa okamžite do práce, myslím si, že je to dôležité. Myslím si, že práve to verejnosť očakáva, chcú vidieť kabinet, ktorý je dôveryhodný a zaisťuje stabilitu," konštatovala.

Britské médiá aj opoziční politici o sľubovanej stabilite vážne pochybujú. Mayovú podľa nich volebný neúspech silno oslabil a v novej situácii nie je schopná presadiť v parlamente svoje zámery. Komplikácie volebný výsledok znamená aj pre vyjednávania o brexite, ktoré majú onedlho začať.

01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:43